Site pictogram Out mijn keuken

Teriyaki zalm met noedels en peultjes

Teriyaki zalm

 

Soms gooi je een beetje van dit en een beetje van dat bij elkaar en als je het dan proeft ... WAUW! Dit was zo'n keer. Dochter verzocht 'iets met zalm' en ik had zin in iets Oosters. In mijn hoofd gaat dan van alles draaien. Ik wilde teriyaki zalm maken, maar wat zou ik daar eens bij verzinnen? Ik koos wok noodles, die zijn lekker dik, bijna zo dik als spaghetti. Verder vind ik peultjes altijd heerlijk in Oosterse gerechten. Ik had nog oestersaus en knoflook/chilisaus in de koelkast en gecombineerd met wat rijstazijn bleek dat een hele lekkere woksaus. Als je de saus zo proeft vind je hem misschien veel te sterk van smaak, maar door de noodles is het precies goed. 

Hieronder heb ik uitgeschreven hoe ik dit gerecht precies heb gemaakt. Echt een aanrader!

Teriyaki zalm met noodles en peultjes

Verrassend lekker Oosters gerecht

Gang Hoofdgerecht
Keuken Oosters
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor de zalm

  • 600/800 gram zalmfilet
  • 120 ml mirin
  • 3 el saké (of andere rijstwijn)
  • 3 el sojasaus
  • 2 el suiker
  • 3 lente uitjes

Voor de noodles

  • 500 gram wok noedels
  • 400 gram peultjes
  • 100 ml oestersaus
  • 1 el chili knoflooksaus
  • 3 el rijstazijn

Werkwijze

De zalm

  1. Roer een marinade van de mirin, saké, sojasaus en suiker. Breng het aan de kook en laat 5 minuten pruttelen. Giet de helft in een platte schaal waar de zalm in past. Laat de marinade afkoelen. Snijd de zalm in plakken van ongeveer 2 cm dik en leg ze in de marinade. Laat ze een half uur marineren in de saus en draai ze halverwege het half uur even om. 

  2. Verhit een scheutje (rijst)olie in een koekenpan met anti aanbaklaag en bak hierin de zalm anderhalve minuut aan de ene en anderhalve minuut aan de andere kant. Strooi er eventueel nog wat zout op. Zet het vuur niet te hoog, want door de suiker in de marinade kan de saus voor aanbranden zorgen. Let dus even goed op. 

De noodles

  1. Wel de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat ze vervolgens uitlekken. Spoel de peultjes schoon en haal de puntjes en eventuele draden af. Blancheer ze een paar minuten in kokend water. Snijd de lente ui in ringetjes. Meng de oestersaus, chili knoflooksaus en rijstazijn in een bakje. 

  2. Verhit een scheutje (rijst)olie in een wok en wok de noedels even. Doe de peultjes erbij en roerbak ze even mee. Giet dan de saus erbij en zorg dat die goed wordt opgenomen door de noodles. 

  3. Schep de noodles op borden en leg de zalm erop en prepare to be amazed!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Mobiele versie afsluiten