Site pictogram Out mijn keuken

Mini bloemkooltjes met ham en port salut, met gebakken krieltjes

recept mini bloemkooltjes met ham en port salut

mini bloemkooltjes met ham en port salut

Heb je de mini bloemkooltjes bij Albert Heijn al ontdekt? Misschien hebben ze het al heel lang hoor, maar ik ontdekte het pas kort geleden. Ideaal voor hele bereiding in de oven, want een grote bloemkool is veel lastiger helemaal gaar te krijgen. Je moet ze wel even voorkoken, maar dan kun je ze lekker onder een dekentje van kaas rustig verder laten garen in de oven.

Het recept

Ik heb twee mini bloemkooltjes gebruik voor 4 personen. Kun je ze niet vinden, neem dan gewoon een grote. De grote bloemkool moet je iets langer voorkoken. Als je er met een mes in prikt, moet je er vrij makkelijk inglijden, maar je moet nog wel wat weerstand voelen. Hij gaart tenslotte nog wat verder in de oven en we willen geen bloemkoolsnot. Hoe ik dit gerecht verder heb bereid heb ik hieronder voor je uitgeschreven. Enjoy!

Mini bloemkooltjes met ham en port salut en gebakken krieltjes

Gang Hoofdgerecht
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 2 mini bloemkooltjes of 1 grote
  • zout
  • 200 gram rauwe ham
  • 1 puntje port salut
  • 800 gram krieltjes (geschild)
  • gerookt paprikapoeder
  • peper
  • klontje boter
  • scheutje olijfolie

Werkwijze

  1. Schil de krieltjes en kook 8 tot 10 minuten voor (je kunt ook ze ook geschild en voorgekookt kopen. Giet af en laat even afkoelen en drogen. 

  2. Breng een pan, waar de bloemkooltjes heel inpassen, met water en wat zout aan de kook. Haal de groene buitenste bladeren van de bloemkooltjes en doe ze in het kokende water. Kook de bloemkooltjes net niet gaar, afhankelijk van de grootte duurt dit ongeveer 7 tot 9 minuten. Je moet er met een mes in kunnen prikken maar nog wel wat weerstand voelen. 

  3. Giet de bloemkooltjes af en laat ze goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de bloemkooltjes dan met de stam naar beneden in een iets ingevette ovenschaal. Snijd de punt port salut in 8 plakken. 

  4. Strooi een beetje zout over de bloemkooltjes. Leg dan op iedere bloemkool 2 plakjes port salut, verdeel daarover 150 gram van de ham en daarop weer 2 plakjes port salut. Schuif de schaal ongeveer een kwartier in de oven. De kaas moet goed gesmolten zijn.

  5. Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de krieltjes tot ze een lekker knapperig bruin korstje hebben. Doe dit op halfhoog vuur, zodat je er goed controle over hebt. Bestrooi met paprikapoeder en breng verder op smaak met peper en zout. Snijd de overgebleven ham in kleine stukjes en bak die de laatste twee minuten mee.

  6. Snijd de bloemkooltjes doormidden en verdeel over 4 borden. Geef de krieltjes erbij.

Notities

#outmijnkeuken #omk

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten