Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Spicy Chili con Carne

Chili Con Carne recept
Spicy Chili con Carne

Als we weer richting het najaar gaan, krijg ik vanzelf weer trek in stoofpotjes en stevige bonenschotels. Ik eet heel graag chili con carne en ik vind het lekker om het goed pittig te eten. Volg je mijn recept op de letter, dan heb je een spicy maaltijd maar voor volwassenen die wel iets gewend zijn is het goed te doen. Eten er kinderen mee of ben je nog niet zo'n geoefende pepereter, verminder dan de hoeveelheid chilipoeder of jalapeño pepers of laat één van beide helemaal weg. Zit het erin en vind je het toch iets te heftig? Voeg dan wat meer suiker toe, dat helpt ietsje.

Chili con Carne recept

Nog een tip: zet een glas melk of wat yoghurt klaar om je mond mee te koelen voor het geval je het wat te  heet vindt. Water helpt niet, zuivel wel! Ook kun je deze schotel heel goed met rijst serveren. Als je het samen eet met rijst 'verdun' je de smaak ook een beetje. Heb ik je al afgeschrikt? Nee? Mooi, koken maar!

Chili con Carne; het recept

Voor mijn chili heb ik kidneybonen gebruikt. Kidneybonen kun je gewoon kopen in blik bij de supermarkt, maar wat nog veel lekkerder is: koop droge kidneybonen, week ze en kook ze zelf. Je proeft echt het verschil! Het stoven van het vlees duurt toch lang, dus die bonen kunnen er ook nog wel bij! Een leuk klusje voor een koude zondag in de herfst of winter. Ik heb hieronder uitgeschreven hoe ik deze spicy chili con carne heb gemaakt. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Enjoy!

 

Spicy Chili con Carne


Gang Hoofdgerecht
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • flinke scheut olie
  • 500 gram runderstoofvlees
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 el chilipoeder (of minder naar smaak)
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl ketoembar (= gemalen koriander)
  • 0,5 tl djinten (= gemalen komijn)
  • 1 el bloem
  • 3 groene jalapeño pepers (of minder naar smaak)
  • 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
  • 1 tl oregano
  • snufje zout
  • beetje suiker
  • 400 gram kidneybonen droge of uit blik

Werkwijze

  1. Zet 's morgens de kidneybonen in de week (als je droge bonen gebruikt) en kook ze terwijl je met het vlees bezig bent in een uur tot anderhalf uur gaar op rustig vuur. 

  2. Snijd het vlees in blokjes of reepjes (wat je zelf prettiger eten vindt). Verhit een scheut olie in een braadpan en bak het vlees in porties aan totdat het rondom bruin is. Doe daarna al het vlees in de pan en leg de deksel erop. Zet het vuur laag en laat het vlees zo een uurtje stoven. Waarschijnlijk komt er voldoende vocht uit het vlees, maar je kunt ook altijd nog een klein beetje olie toevoegen.

  3. Snipper intussen de uien en de knoflook. Voeg de chilipoeder, paprikapoeder, ketoembar en djinten in een kommetje en roer het met een beetje water tot een pasta. Snijd de jalapeño pepers in kleine blokjes en verwijder desgewenst de zaadlijsten en zaadjes. 

  4. Voeg na het eerste uur stoven de uien en knoflook bij het vlees. Roer goed door en voeg vervolgens de specerijenpasta toe. Roer ook dit goed door het vlees. Strooi er een eetlepeltje bloem over een roer ook dit goed door het vlees. 

  5. Nu kunnen de pepers, tomatenblokjes, oregano, zout en suiker erbij. Meng het goed en doe de deksel weer op de pan. Laat dit geheel nog anderhalf uur op rustig vuur doorstoven. 

  6. Proef en corrigeer indien nodig de smaak van je chili  met zout of suiker. Schep vervolgens de gare bonen erdoor en verdeel het over vier borden. Kook er eventueel nog wat rijst bij.

Notities

#omk #outmijnkeuken

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten