Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Pompoen Risotto met schapenkaas

Pompoen Risotto recept
Pompoen risotto met schapenkaas

De herfst is weer aangebroken! Pompoen hoort echt bij dit jaargetijde en vandaag laat ik je zien hoe je het in een risotto kunt verwerken. Meestal gebruik ik in mijn risotto's Parmezaanse kaas, maar deze keer heb ik gekozen voor een romige schapenkaas en als smaakmaker heb ik er verse tijm in verwerkt. Smullen was het!

Pompoen risotto met schapenkaas

Ik ben een liefhebber van risotto's en als je ze vaak maakt, ga je echt een voorkeur ontwikkelen. Zo vind ik het lekker als de rijst net gaar is, maar nog wel wat bite heeft en houd ik ervan als de rijst nog lekker romig is en nog niet alle vocht is opgenomen. Hier kun je zelf natuurlijk mee experimenteren. Op mijn blog zijn al verschillende risotto's te vinden, bijvoorbeeld deze heerlijke kruidenrisotto. Hieronder nog een link naar de indexpagina waar alle rijstgerechten terug te vinden zijn en dus ook alle risotto's die ik eerder online zette. 

Lees ook: alle rijstgerechten vind je hier

Ik heb nog veel meer risotto ideeën dus er verschijnen er binnenkort vast nog meer. Heb jij wel eens een bijzondere risotto gemaakt met verrassende smaakcombinaties? Ik hoor het graag! Hieronder heb ik het recept voor mijn pompoen risotto uitgeschreven. Enjoy!

Pompoen Risotto met schapenkaas

Vegetarisch recept

Gang Hoofdgerecht, Vegetarish
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 500 gram pompoen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 blokje kruidenbouillon
  • 2 olijfolie
  • 300 gram arboriorijst
  • 200 ml droge witte wijn
  • 100 gram schapenkaas
  • 3 takjes tijm
  • 2 el roomboter
  • zout & peper

Werkwijze

  1. Maak de pompoen schoon en verwijder de zaden/zaadlijsten en de schil. Snijd het vruchtvlees is blokjes. Snipper de ui en de knoflook.

  2. Breng ongeveer 1,5 liter water aan de kook met een blokje groentebouillon en een blokje kruidenbouillon. Roer even door zodat de blokjes goed oplossen. Houd de bouillon warm. 

  3. Neem een ruime pan met een dikke bodem en verhit hierin een scheut olijfolie. Fruit de ui en knoflook even aan en voeg dan in 1 keer alle rijst toe. Bak het al roerend (op laag vuur) even aan tot de rijst glanst en wat glazig wordt. 

  4. Blus de rijst af met de wijn en laat dit vervolgens inkoken en verdampen. Blijf roeren! Voeg dan met een soeplepel zoveel bouillon toe dat de rijst net onderstaat en voeg steeds als het vocht bijna helemaal is opgenomen door de rijst een nieuwe lepel bouillon toe. Kook de rijst zo in zo'n 20 minuten gaar en blijf steeds goed roeren. Ik gebruik hiervoor graag een siliconen spatel omdat je daarmee goed in de hoekjes van de pan kunt komen. Voeg na 10 minuten de blokjes pompoen toe en kook die mee. 

  5. Rasp intussen de kaas en hak de tijm fijn. 

  6. Als de rijst gaar is doe je het grootste deel van de kaas, alle tijm en de boter erbij. Roer dit stevig door tot een mooie romige massa. Breng dit op smaak met peper en zout en en laat het vervolgens even een minuut of 5 rustig staan met de deksel op de pan zodat alle smaken zich goed kunnen ontwikkelen. 

  7. Verdeel de risotto over de borden en strooi er nog wat van de geraspte kaas over. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten