Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Hartige spinazietaart in filodeeg

hartige spinazietaart in filodeeg
Hartige spinazietaart in filodeeg

Filodeeg wordt veel gebruikt voor Midden-Oosterse zoete baksels als baklava, maar is ook heel geschikt voor hartige gerechten. Het is een heel dun soort deeg dat na het bakken heerlijk knapperig wordt. Hier geldt wel: handle with care want filodeeg is bijzonder kwetsbaar en droogt heel snel uit. In deze taart heb ik een volledige verpakking van 10 vellen verwerkt. hartige spinazietaart in filodeeg

Hartige spinazietaart in filodeeg; het recept

Spinazie is ook een tricky ingrediënt voor een hartige taart. De grootste vijand voor een goed geslaagde hartige taart is namelijk vocht en als er iets in spinazie zit dan is het wel vocht. Als je het even voorslinkt, de spinazie vervolgens in een vergiet doet en met de achterkant van een pollepel zoveel mogelijk vocht eruit drukt, moet het goed komen. Rooster de pijnboompitjes altijd even voor in een droge koekenpan, want dan krijgen ze veel meer smaak! 

 

Hartige Spinazietaart in Filodeeg

Vegetarisch recept

Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 10 vellen filodeeg
  • 1 kilo verse spinazie
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram pijnboompitten
  • 2 flinke tomaten
  • verse peterselie
  • 2 eieren
  • 1,5 dl olijfolie (ongeveer)
  • olijfolie om in te vetten en te bakken
  • 125 gram roomkaas
  • zout en peper
  • nootmuskaat

Werkwijze

  1. Laat het filodeeg goed ontdooien. Als je nog nooit met filodeeg hebt gewerkt: behandel het voorzichtig want het is erg dun en breekt snel!

  2. Was de spinazie goed schoon en laat het met aanhangend water slinken in een grote pan. Doe de spinazie in een vergiet en druk met de achterkant van een pollepel zoveel mogelijk vocht uit de groente. Hak het vervolgens in grove stukken.

  3. Snipper ui en knoflook en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze wat kleur en geur krijgen. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de vochtige delen. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de peterselie blaadjes (zoveel als je lekker vindt). Breek de eieren in een bakje en kluts ze los met een vork.

  4. Verhit in een ruime pan ongeveer 2 el olijfolie en fruit hierin ui en knoflook een paar minuten op middelhoog vuur. Haal de pan dan van het vuur en voeg spinazie, tomatenblokjes, pijnboompitjes, roomkaas, peterselie en ongeveer driekwart van het ei eraan toe. Schep alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Voeg naar smaak nootmuskaat toe.

  5. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een springvorm in met wat boter of olie. Bekleed de springvorm met zes vellen filodeeg. Je legt ze één voor één in de vorm en vet ze in met de olie voordat je het volgende vel erop legt. Draai de vellen steeds zo dat alle delen van de springvorm bedekt zijn. 

  6. Schep hierin het spinaziemengsel en verdeel dit mooi over de vorm. Sla de uitstekende stukjes filodeeg over de vulling en dek de vulling af met de drie overgebleven vellen filodeeg. Vergeet niet ook nu weer elk vel in te vetten met olie voordat je het volgende vel erop legt. Stop de uiteinden mooi in zodat je een afgesloten taart krijgt. 

  7. Schuif de vorm in de oven en laat het zo'n 45 minuten bakken. Haal de taart 10 minuten voor het einde even uit de oven om hem in te smeren met de rest van het ei voor een mooie glanzende buitenkant.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten