Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Vogelkes zonder kop

Vogelkes zonder kop / blinde vink

De blinde vink kennen we zowel in Nederland als in België. Het is gekruid gehakt omwikkeld met een dun lapje rund- of kalfsvlees. Verwar de blink vink niet met de slavink, want voor een slavink wordt het gehakt omwikkeld met spek. In Vlaanderen heet de blinde vink 'vogelkes zonder kop' en in Wallonië 'oiseaux sans tête'. 

Ik heb de blinde vinken gemaakt met een dun uitgeklopt lapje kalfsvlees en een plakje ham, voor wat extra smaak. Met de kruiden voor het gehakt kun je variëren. Ik heb alleen nootmuskaat, peterselie, zout en peper gebruikt. Bij de vogelkes zonder kop heb ik een lekkere sjalottenjus gemaakt. Wil je er een echte saus van maken, dan kun je het wat dikker maken met een papje van maïzena. Het vlees bind je dicht met keukentouw om alles tijdens het bakken goed op z'n plaats te houden en te zorgen dat de vulling niet uit het vlees loopt. De how to heb ik hieronder uitgeschreven. Enjoy!

Vogelkes zonder kop / Blinde vinken / Oiseaux sans tête


Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch, Vlaams
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 4 personen
Auteur Esther / Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 4 dunne kalfslapjes
  • 4 plakjes ham
  • 2 el boter
  • 1 el olijfolie
  • 6 sjalotjes gesnipperd
  • zout en peper
  • 1 pijpje pils
  • verse peterselie fijn gehakt

Voor de vulling

  • 200 gram gehakt
  • 1 ei
  • snufje nootmuskaat
  • 1 el verse peterselie
  • zout en peper

Werkwijze

  1. Klop indien nodig de kalflapjes uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Dit gaat het makkelijkst onder een stukje huishoudfolie en met een vleeshamer, maar met de onderkant van een zware steelpan gaat het ook. 

  2. Meng voor de vulling alle ingrediënten goed door elkaar. Is het mengsel wat te nat, voeg dan een beetje paneermeel toe. Verdeel dit mengsel vervolgens in vier porties. 

  3. Leg ieder kalfslapje plat neer en leg hierop een plakje ham. Rol een 'worst' van iedere portie vulling en leg die in het midden van de ham. Vouw de zijkanten van de ham en kalflapjes om de vulling en rol ze vervolgens op. Bind de pakketjes dicht met keukentouw. 

  4. Je kunt dit eventueel tot een dag van tevoren maken. Leg de pakketjes dan afgedekt in de koelkast tot gebruik. 

  5. Doe de olie en boter in een braadpan en verhit het op matig vuur. Bak de vleespakketjes hierin rondom aan in ongeveer 10 minuten. Zorg dat de boter niet verbrandt en draai het vlees regelmatig met een vleestang (niet in prikken met een vork!). 

  6. Voeg dan de  fijngesneden sjalotjes toe en bak ze een minuut of vijf mee, bestrooi alles met zout en peper. Giet daarna het bier erbij en breng dit aan de kook. Schraap de aanbaksels op de bodem even los, die geven veel smaak af. Doe dan de deksel op de pan en laat het vlees een half uur rustig sudderen. Draai de vleespakketjes af en toe even om. 

  7. Serveer het vlees met groente een aardappelen en schep wat van de saus erover. Vind je de saus nog te dus, dan kun je hem met een maïzenapapje wat dikker maken. Meng hiervoor een eetlepel maïzena met met een eetlepel water en roer dit door de saus. Roer tot de saus de gewenste dikte heeft. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl




Mobiele versie afsluiten