Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Ouderwetse bitterkoekjespudding met rumsaus

ouderwetse bitterkoekjespudding met rumsaus
Ouderwetse bitterkoekjespudding met rumsaus

De smaak van vroeger op je bord, dat is bitterkoekjespudding. Er zijn veel varianten en de meeste zijn eenvoudiger te bereiden dan deze maar dit is een echte ouderwetse variant die au bain maire gaar gekookt wordt in de vorm. Je bent er dus wel even mee bezig. De kooktijd is twee uur en je hebt ongeveer een half uurtje voorbereiding nodig. Daarna moet het dessert nog volledig afkoelen voordat je het kunt storten. Begin op tijd dus. 

Het is een heerlijk dessert, tjokvol bitterkoekjes en rozijnen. Ben je geen fan van rozijnen, laat ze dan weg, vervang ze door bijvoorbeeld abrikozen of verminder de hoeveelheid. Je kunt met de smaak van dit dessert variëren door de bitterkoekjes te weken in bijvoorbeeld rum of amaretto. Uiteraard moet je je kinderen dan wel uit de buurt houden. Zonder saus is deze pudding al heel erg lekker, maar ik heb er voor een beetje extra kick een warme rumsaus bij gemaakt. Ook niet geschikt voor kinderen natuurlijk! Hieronder heb ik uitgeschreven hoe je zelf aan de slag kunt met dit gerecht. Enjoy! 

bitterkoekjespudding met rumsaus

 

Ouderwetse bitterkoekjespudding met rumsaus

Houd ook rekening met afkoeltijd!

Gang Nagerecht
Keuken Hollandse pot
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Porties 8 porties
Auteur Esther / Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor de pudding

  • 120 gram oud brood zonder korst
  • 250 gram bitterkoekjes in stukjes gebroken
  • 250 gram rozijnen
  • 70 gram boter op kamertemperatuur
  • 0,5 liter melk
  • 3 eieren gesplitst
  • 50 gram suiker

Voor de saus

  • 2 eieren
  • 60 gram suiker
  • 150 ml rum
  • 50 ml water
  • 0,5 citroen (alleen het sap)

Verder nodig

  • 1 puddingvorm van 1 liter

Werkwijze

De pudding

  1. Scheur het brood in stukjes en giet de melk erbij. Breng dit aan de kook en laat een minuut of vijf rustig pruttelen onder af en toe roeren. Haal van het vuur en laat iets afkoelen.

  2. Klop de boter tot een romige massa en roer er dan de eidooiers, de suiker en vervolgens de rozijnen door. Klop in een andere kom de eiwitten stijf. 

  3. Spatel het eiwit door de botermassa en spatel vervolgens het broodbeslag erdoor. Zet een pan met water op waar de puddingvorm inpast. Beboter de puddingvorm flink en bedek de bodem met een laagje van de stukjes bitterkoekjes. Schep hierop een laag van het beslag en vervolgens weer een laag van de stukjes bitterkoekjes. Ga zo door tot alles in de vorm zit. Sluit de vorm af en plaats hem in het hete water. Houd het water tegen de kook aan. 

  4. Laat de vorm twee uur in het water (au bain marie) garen. Haal de vorm daarna uit het water en laat de pudding in de vorm afkoelen en opstijven. Haal een satéprikker langs de rand van de vorm om hem iets los van de rand te maken en stort de pudding op een bord. Snijd hem vlak voor het serveren in 8 stukken

De saus

  1. Het is lekker om de saus warm te eten, maak hem dus vlak voor het serveren van de pudding. Er zit veel rum in, dus de saus is niet geschikt voor kinderen.

  2. Zet een pannetje met water op het vuur en breng aan de kook. Kluts in een hittebestendige kom de eieren met de suiker schuimig. Voeg rum, water en citroensap toe en zet de kom op de pan met heet water. Blijf voortdurend kloppen tot je een mooie, warme en schuimige saus hebt. Blijf kloppen en zorg dat de saus niet te heet wordt, anders gaan de eieren stollen en krijg je roerei met rumsmaak. Serveer direct. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl




Mobiele versie afsluiten