Site pictogram Out mijn keuken

Recept | New York Cheesecake

New York Cheesecake

Bij dit recept moet ik echt weer even een hele grote calorie alert geven. Eet dit vooral niet elke dag maar als je het doet, geniet er dan ook volop van. Neem er een goede kop koffie bij en ga er echt even voor zitten.

Ter voorbereiding op onze aanstaande trip naar New York ben ik wat aan het graven in de 'cuisine' van de stad en deze schijn je op iedere straathoek te kunnen eten. De bodem is gemaakt van fijngemalen koekjes vermengd met gesmolten boter. De vulling bestaat traditioneel uit roomkaas, eieren en suiker. Ik heb er nog een deel crème fraîche aan toegevoegd om hem lekker smeuïg te maken. Tijdens het bakken komt de vulling enorm omhoog. Bij mij komt hij meestal zelfs een flink stuk boven de vorm uit. Als je hem uit de oven haalt zakt de taart weer in en dat is normaal. Het midden van de taart zakt altijd wat meer en sneller in dan de rest dus om hem zo gelijkmatig mogelijk terug te laten zakken kun je na het bakken het beste met een scherp mes de zijkanten alvast lossnijden. Dit lukt de ene keer wat beter dan de andere keer, dus heb je toch een scheve taart (zoals die van mij deze keer): don't worry, want het maakt voor de smaak niets uit. Hieronder vind je het volledige recept. Het is echt niet moeilijk en je zult versteld staan van het resultaat. Enjoy!

New York cheesecake

 

New York Cheesecake


Gang Bakken, Nagerecht
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Porties 8 punten
Auteur Esther / Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 5 pakjes Philadelphia à 200 gram
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 250 gram crème fraîche
  • 1 tl vanille extract
  • 20 degestive koekjes in stukjes gebroken
  • 100 gram boter gesmolten
  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • 1 tl fijn geraspte citroenschil
  • 1 el citroensap
  • 1 tl zout

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Doe de koekstukjes in een keukenmachine of de hakmolen van je staafmixer en maal ze fijn. Roer de gesmolten boter, bruine suiker. een halve theelepel zout en citroenrasp erdoor. 

  2. Vet een springvorm in en bekleed de bodem met een stukje bakpapier. Doe het koekmengsel in de vorm, verdeel het over de bodem en druk het goed stevig aan met de achterkant van een lepel. Druk de bodem bij de randen iets omhoog tegen de zijkanten zodat je een opstaand randje hebt.

  3. Bak de bodem 10 tot 12 minuten in de voorverwarmde oven en laat hem vervolgens afkoelen in de vorm. Draai de temperatuur van de oven terug naar 160°C en maak vervolgens de vulling.

  4. Doe alle roomkaas in een ruime kom en klop het met een elektrische mixer op de middelhoge snelheid los. Voeg dan terwijl je blijft kloppen beetje voor beetje de suiker toe. Als alle suiker is opgenomen mix je nog een paar minuten op hoge snelheid. Roer dan het citroensap en de andere halve theelepel zout erdoor.

  5. Zet de mixer er weer in en mix op halve snelheid een voor een de eieren, de crème fraîche en het vanille extract erdoor tot je een gladde massa hebt. 

  6. Giet het beslag nu op de afgekoelde bodem. Een cheesecake moet langzaam garen, dus hij moet ongeveer een uur en drie kwartier op 160°C bakken. Hij komt flink omhoog (bij mij wel zo'n 5 cm boven de springvorm uit) en zakt daarna ook weer behoorlijk in. Dat is normaal. Om te voorkomen dat alleen het midden inzakt, kun je meteen na het bakken de zijkanten alvast lossnijden zodat de vulling wat gelijkmatiger inzakt en niet aan de zijkanten blijft 'plakken'. 

  7. Laat de cheesecake volledig afkoelen en laat hem vervolgens goed koud en stevig worden in de koelkast. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl




Mobiele versie afsluiten