Site pictogram Out mijn keuken

Stevige maaltijdsoep om de kou mee uit je lijf te jagen

Maaltijdsoep

Wat is er lekkerder op een gure, koude herfstdag dan een hartverwarmende kom hete en goed gevulde soep? Niet veel! Deze soep is zeer geschikt voor zo'n dag. Door de groentes, het vlees en de bouillon heeft de soep een hele volle en rijke smaak en door de farro vult hij fantastisch. 

Farro

Farro is één van de oudste soorten tarwe en is naaste familie van spelt. Het werd al door de oude Romeinen geteeld en werd gebruikt als basisvoedsel voor de Romeinse legioenen. Het heeft een stevige bite en een wat nootachtige smaak. Farro is rijk aan vezels, b-vitamines en ijzer en leent zich ook uitstekend voor het vervangen van rijst of pasta. Albert Heijn verkoopt het onder de naam Pedon Spelt Farro. Kun je het niet vinden dan is Biologische Spelt Vezelrijk ook prima. Dat is bijna hetzelfde namelijk.

Het recept

Het volledige recept voor de soep vind je hieronder. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag!

 

 

Stevige maaltijdsoep

Met deze maaltijdsoep warm je op een koude gure herfstdag van binnenuit weer lekker op. 

Gang Hoofdgerecht, Maaltijdsoep
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 1 uur 20 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 4 personen
Calorieën 425 kcal

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 750 gram romatomaten
  • 300 gram soepvlees
  • 1 el kerriepoeder
  • 3 el olijfolie
  • 500 ml rundvleesbouillon of 500 ml water en een runderbouillonblokje
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 prei
  • 200 gram winterwortel
  • 200 gram farro (=speltgraan)

Werkwijze

  1. Snijd de ui fijn en de tomaten in kwarten.

  2. Doe het soepvlees in een kom en bestrooi het met de kerriepoeder en zout & peper. Verhit dan de olie in een pan die groot genoeg is voor de uiteindelijke hoeveelheid soep en doe het vlees erin. Bak dit even goed aan.

  3. Als het vlees lekker bruin is gebakken, voeg je de ui en de tomaten toe. Laat dit even meebakken. Voeg dan de bouillon (of het water en het bouillonblokje) en de takjes rozemarijn toe. Draai het vuur laag en laat het een uurtje pruttelen. 

  4. Was de prei en snijd hem in ringen. Schrap de wortels en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Voeg de prei, wortels en farro toe aan de soep en laat dit nog 20 minuten zachtjes meepruttelen. De farro moet beetgaar zijn.

  5. Schep de soep in kommen en serveer het lekker heet met stokbrood.

Notities

Farro is een vezelrijke tarwesoort die erg gezond voor je is. Het is naaste familie van spelt. In deze soep zwelt het flink op en zorgt het voor de stevigheid. Kun je geen Farro vinden, neem dan spelt. Dat is bijna hetzelfde.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Mobiele versie afsluiten