Site pictogram Out mijn keuken

Cannoli met twee verschillende vullingen

Cannoli, of cannolo als je het over 1 exemplaar hebt, zijn gerolde koekjes die gevuld zijn met een ricotta vulling. Ricotta is een hele zachte witte Italiaanse kaas die gemaakt wordt van koeien- of schapenkaas. Omdat de kaas zo zacht is kun je het goed mengen met andere ingrediënten en er een spuitbare vulling van maken. Ricotta is van zichzelf niet zoet en omdat je het gebruikt in een dessert, moet je er dus wel suiker aan toevoegen. Cannoli komen uit de Siciliaanse keuken en worden als nagerecht of als gebak geserveerd. In het Siciliaans heet het cannolu, wat 'klein buisje' betekent.

Cannoli vormen, foto: Bol.com

Voor het maken van de cannoli heb je buisvormige vormpjes nodig, die met deeg en al het frituurvet ingaan. Ze zijn onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Ik heb op internet gelezen dat mensen hiervoor ook wel zelf buizen bij de doe-het-zelf winkel halen, maar daar heb ik me niet aan gewaagd. Deze zijn mooi dun en je kunt ze een beetje inknijpen, zodat je cannoli ook weer makkelijk van de buizen afglijden. Misschien een leuk cadeautje om voor de feestdagen op je verlanglijstje te zetten. 

 

 

Je kunt de ricotto mengen met allerlei smaken. Ik heb gekozen voor een vulling met pistachenoten en een vulling met chocola en gekonfijte sinaasappel. Maar je kunt ook denken aan kaneel, stukjes gedroogd fruit of voor de komende Sinterklaasavond een vulling met fijngemalen pepernoten! 

De recepten voor het maken van de koekjes en de vullingen vind je hieronder. Ik heb ook het recept toegevoegd voor het maken van gekonfijte sinaasappelschillen. Niet alleen lekker bij dit nagerecht, maar ook bijvoorbeeld op zelfgemaakte taarten! Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag!

Cannoli met ricotta-pistache en ricotta-chocolade vulling

Cannoli zijn gerolde koekjes die gevuld zijn met een ricotta vulling. De ricotta vulling is in dit recept gemengd met chocolade en sinaasappel en met pistachenoten.

Gang Nagerecht
Keuken Italiaans
Voorbereiding 45 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Porties 12 stuks
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 50 gram boter
  • 50 gram poedersuiker
  • 100 ml droge witte wijn
  • 60 gram vanillesuiker
  • snufje zout
  • 300 gram bloem

voor de vullingen

  • 500 gram ricotta
  • 80 gram suiker
  • 50 gram pure chocolade
  • paar stukjes gekonfijte sinaasappelschil
  • 150 gram pistachenoten

Extra nodig

  • 1 eiwit
  • cannolivormen
  • frituurvet
  • ruime pan of frituurpan
  • ronde uitsteker
  • 2 spuitzakken

Werkwijze

Het deeg

  1. Laat de boter op kamertemperatuur komen en mix het daarna met een mixer met de poedersuiker luchtig. Voeg dan de witte wijn, de vanillesuiker en het zout toe en roer dit alles goed door elkaar. Doe de helft van de bloem erbij en roer dit goed door het beslag. Doe dan de tweede helft van de bloem erbij en kneed met het met je handen tot een soepel deeg. Dek het deeg af en laat het op een donkere plek minimaal 2 uur rusten.

Ricotto - chocoladevulling

  1. Maak intussen de vullingen. Doe de helft van de ricotto in een kom en roer het los. Hak de chocolade fijn en roer dit samen met de helft van de suiker door de ricotta. Snijd wat gekonfijte sinaasappelschillen in stukjes en roer die er ook door. Schep de vulling in een spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Ricotta - pistachevulling

  1. Doe de andere helft van de ricotta in een kom. Hak 100 gram van de pistachenoten fijn (de andere noten gebruik je voor de garnering) en roer dit met de andere helft van de suiker door de ricotta. Doe het mengsel in een spuitzak en leg tot gebruik in de koelkast.

Het bakken van de cannoli

  1. Verhit de frituurolie in een pan of in een frituurpan tot 180°C. Rol het deeg uit tot 3 mm dikte. Het deeg is als het heeft gerust een beetje droog en korrelig, dus kneed het zo nodig nog even goed door. Ik heb het deeg in delen uitgerold, zodat het goed hanteerbaar is. Je kunt hiervoor ook je pastamachine gebruiken!

  2. Steek met een ronde steker rondjes uit het deeg. Probeer voor de grootte van je rondjes even uit wat er goed om je vormen past. Vet de cannolivormen in met olie en kluts je eiwit even los met een vorm. Vouw het deeglapje om je vorm en plak de uiteinden vast met wat eiwit. Frituur de deegrondjes met vorm en al 2 minuten in het frituurvet. Ik heb het per 2 tegelijk gedaan, maar als je pan ruim genoeg is, kan 3 ook. Vis ze eruit en laat ze uitlekken op een rooster of op keukenpapier. Als ze voldoende zijn afgekoeld kun je de vormen eruit schuiven en er nieuwe deeglapjes om doen. Laat de cannoli afkoelen tot kamertemperatuur.

Afmaken

  1. Knip de punt van de spuitzakken en vul de ene helft van de cannoli met de ene vulling en de andere helft met de andere vulling. Garneer de cannoli met de chocoladevulling met wat gekonfijte sinaasappelschillen en de cannoli met de pistachevulling met de overgebleven pistachenoten. Bestrooi met wat poedersuiker en serveer met een lekkere dessertwijn of een espresso.

Gekonfijte sinaasappelschillen

Door sinaasappelschillen te konfijten maak je er een zoete lekkernij van en een mooie garnering voor bijvoorbeeld gebak.

Gang Garnering
Voorbereiding 5 minuten
Kooktijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • water
  • suiker

Werkwijze

  1. Haal de schil van de sinaasappel door hem eerst in kwarten te snijden en dan het vruchtvlees te verwijderen. Eet het vruchtvlees lekker op terwijl je aan het koken bent, dan heb je die vitamientjes ook weer binnen.

  2. Snijd de schil in reepjes en doe ze met een klein laagje water in een pannetje. Breng het aan de kook en zodra het goed kookt giet je het af. Herhaal dit proces een keer of 4 à 5, zodat de bitterheid van de sinaasappelschil afgaat.

  3. De laatste keer koken doe je qua gewicht net zoveel water als suiker bij de schillen en dit laat je een tijd pruttelen. Zodra ze naar je zin zijn, haal je de schillen uit de suikersiroop en laat je ze afkoelen.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Mobiele versie afsluiten