Site pictogram Out mijn keuken

Tomatensoep van geroosterde tomaten

Als je soep wilt eten is het natuurlijk hartstikke makkelijk om een zak of blik open te trekken. Opwarmen en eten maar. Sommige soepen in zak of blik zijn ook helemaal niet onsmakelijk, dus why not? Ik ben niet van de anti kant-en-klaar maffia, maar ik ben wel een grote voorstander van zelf maken. Er zit iets moois in het proces van het verzamelen van de ingrediënten, het voorbereiden van het kookproces, het tijd steken in de bereiding en het vervolgens eten van wat je bereid hebt. Bovendien scheelt het een hoop meuk dat je lichaam niet inkomt. Soms heb je er geen tijd voor, maar heel vaak kom je al een heel eind als je er een half uurtje voor vrijmaakt. 

Voor deze tomatensoep heb je iets meer tijd nodig, namelijk ongeveer drie kwartier en dat komt puur en alleen omdat je de tomaten een half uurtje roostert in de oven voordat je er soep van maakt. Als je de tomaten niet eerst roostert is de soep veel sneller klaar. Ik heb deze soep geserveerd met dit heerlijke borrelbrood waar je ontzettend veel kanten mee op kunt. 

Hieronder lees je hoe ik de soep heb gemaakt. Als je nog vragen en/of opmerkingen hebt, hoor ik het graag!

 

Tomatensoep van geroosterde tomaten

Gang Hoofdgerecht, Voorgerecht
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 750 gram Romatomaten
  • 3 sjalotten
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 tl Italiaanse kruiden (oregano, basilicum)
  • 4 takjes verse basilicum
  • peper
  • zout
  • scheutje room
  • beetje cayennepeper
  • beetje gerookte paprikapoeder

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Was de Romatomaten en snijd ze in de lengte doormidden. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met de snijkant naar boven. Pel de knoflooktenen en snijd ze in grove stukken. Leg de stukjes knoflook tussen de tomaten. Besprenkel het met olijfolie en bestrooi het met zout en peper. Schuif de plaat een half uur in de oven. 

  2. Snipper de sjalotjes, verhit wat olie in een ruime pan en fruit de sjalotjes daarin. Voeg wat cayennepeper toe als je van een beetje pit houdt. 

  3. Voeg dan de bouillon toe en doe de tomaten en de knoflook erbij. Breng het aan de kook en laat het een kwartiertje pruttelen. Pureer het dan met een staafmixer. Proef en breng het op smaak met zout en peper, gerookt paprikapoeder en Italiaanse kruiden. Giet er daarna een scheut room in en laat het niet meer koken. Schep de soep in 4 kommen en garneer met een takje verse basilicum. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Mobiele versie afsluiten