Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Babi ketjap – basis

babi ketjap
Babi Ketjap

Onlangs scoorde ik bij de kringloopwinkel een exemplaar van Het Nieuw Indonesisch Kookboek, een versie uit 1983. Superleuk om in te bladeren en inspiratie op te doen voor veel lekkere recepten. Wat me vooral opviel is dat veel Indonesische gerechten zo verrassend eenvoudig zijn, terwijl het altijd zo ingewikkeld klinkt. Verder staan er in het boek bijna geen foto's en dan valt het me ineens op dat in de tegenwoordige kookboeken bij ieder gerecht een foto staat en dat ik dat volstrekt normaal vind. Als je er geen foto bijzet, heb je ook geen voorbeeld. Lastig misschien, maar het geeft ook veel creatieve vrijheid.

Babi Ketjap: het recept

Uit dit boek komt dit recept voor Babi Ketjap. Ontzettend lekker mals gebakken varkensvlees met een heerlijke ketjapsaus. Dit is een vrij basic versie want er zijn allerlei variaties te vinden met verschillende kruiden en specerijen. Het is niet moeilijk te maken en staat in een half uurtje op tafel. Ik heb het geserveerd met gekookte whole grain rijst (ik ben erg enthousiast over die van Tilda. Beetje duurder, maar erg lekker!) en boontjes sajour. Heerlijke maaltijd vol smaak en toch niet heel zwaar.

babi ketjap

 

5 van 1 stem
Print

Babi ketjap

Varkensvlees in ketjapsaus. Lekker met rijst en boontjes.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Indisch
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 500 gram Varkensvlees (ik heb dikke speklappen gebruikt)
  • 8 sjalotjes
  • 0,5 dl water
  • scheutje neutrale olie (bijv. zonnebloemolie of rijstolie)
  • 0,5 tl gemberpoeder (djahé)
  • peper
  • zout
  • 0,5 dl ketjap

Werkwijze

  1. Snijd het vlees in dobbelsteentjes, niet te klein, niet te groot. Bestrooi ze met peper en zout. Doe een scheutje olie in een wok en verhit het goed. Bak hierin de blokjes varkensvlees even goed aan.

  2. Snipper intussen de sjalotjes. Doe ze bij het varkensvlees en strooi de gemberpoeder erover. Bak even goed mee. Doe vervolgens het water en de ketjap erbij. Roer even goed door en bak het geheel tot het vlees goed gaar is. De saus wordt dan wat stroperig. 

Notities

Serveer de babi ketjap bijvoorbeeld met rijst en boontjes sajour.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Mobiele versie afsluiten