Site pictogram Out mijn keuken

Ouderwetse komkommersalade uit de jaren ’70

komkommer salade
Ouderwetse komkommersalade zelf maken

Komkommersalade zoals onze moeders die maakten in de jaren '70, in hun mosgroene keukens en in de oranje slakom met houten slacouvert. Ze had het zo geleerd op de huishoudschool uit de Wannee of ze deed het zoals ze het van haar moeder had geleerd, met een beetje een moderne twist. Heerlijk vond ik het! Ook nu maak ik komkommersalade eigenlijk nog op precies dezelfde manier alleen gebruik ik in plaats van bruine natuurazijn, rijstazijn. Het zuurtje in rijstazijn is iets milder (zuur is niet mijn favoriete smaak) en er zit ook al iets zoetigs in.

Ouderwetse komkommersalade

Ouderwetse komkommersalade zelf maken: het recept

Komkommersalade is heerlijk in de zomer, maar doet het ook erg goed bij een pittig gerecht, als afkoeling. Serveer het bijvoorbeeld bij een hete curry of pittig gemarineerde spareribs.  Hieronder het ik het recept uitgeschreven. Enjoy!

 

komkommer salade
5 van 2 stemmen
Print

Ouderwetse komkommersalade

Komkommersalade zoals onze moeders het maakten in de jaren '70

Gang Bijgerecht
Keuken Hollandse pot
Voorbereiding 10 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 2 komkommer
  • 75 ml rijstazijn of bruine natuurazijn
  • 25 ml water
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 el suiker of meer naar smaak
  • versgemalen witte peper
  • 1 kleine ui fijn gesnipperd
  • zout

Werkwijze

  1. Schil de komkommers en snijd ze in hele dunne plakjes. Dit gaat handig met een mandoline of een (scherpe) kaasschaaf. Heb je goede knifeskills dan lukt het met een mes ook.

  2. Doe de plakjes komkommer in een kom en bestrooi ze met wat zout. Laat dit een half uur trekken.

  3. Maak een dressing van de rijstazijn, het water, de olie, de suiker, de peper en het uitje. Roer dit goed door elkaar.

  4. Knijp de komkommers goed uit. Zorg dat er zoveel mogelijk water uit de groente is, zonder dat je het helemaal fijn knijpt. Doe de plakjes in een kom en giet de dressing erbij. Schep goed door elkaar en serveer meteen.

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Mobiele versie afsluiten