Site pictogram Out mijn keuken

Schol gestoofd in saffraan saus

hoofdgerechten vis recept schol saffraansaus

Schol gestoofd in saffraansaus

Saffraan is een heel bijzondere specerij, met een hele delicate licht bittere smaak en een licht zoete geur. De roodgouden draadjes worden gewonnen uit de saffraan krokus. Na de oogst worden de draadjes gedroogd in speciale droogkasten of in de zon. Omdat de oogst handmatig gebeurt is het een arbeidsintensief klusje en dit maakt van saffraan een heel kostbaar specerij. 

saffraan krokus

Saffraan krokus

Het recept

Schol is een heerlijk visje met een niet al te vissige smaak. Ik heb de schol kort gestoofd in visfond en van de visfond heb ik de saffraansaus gemaakt. Als je je visboer vraagt alvast de filets voor je schoon te maken heb je van dit gerecht weinig werk en een hoop plezier. Het is namelijk heel erg lekker! Geef er een kruimig aardappeltje bij om de saus mee op te 'deppen' en ik heb er geroosterde wortels bij gemaakt.  

Schol gestoofd in saffraan saus

Gang Hoofdgerecht
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 600 gram schol filets
  • 4 el citroensap
  • zout
  • peper
  • 1 ui
  • klontje boter
  • 200 ml visfond
  • 200 gram crème fraîche
  • 0,2 gram saffraan

Werkwijze

  1. Dep de filets droog met wat keukenpapier en bestrooi ze met peper en zout en sprenkel er wat van het citroensap over. Snipper het uitje heel fijn. 

  2. Smelt in een ruime (hapjes)pan de boter op middelhoog vuur. Fruit hierin de gesnipperde ui tot het glazig is (laat het niet verkleuren!). Voeg de visfond toe en breng aan de kook. Laat even pruttelen en zet het vuur dan laag. 

  3. Leg de helft van de filets in het vocht en laat het een minuut of 2 à 3 gaar stoven. Haal ze er voorzichtig uit en doe hetzelfde met de andere filets. Let de filets op een mooie schaal en houd ze onder folie warm.

  4. Roer de crème fraîche en de saffraandraadjes door het vocht en laat het even koken totdat je een romige saus hebt. Breng op smaak met peper en zout en het overgebleven citroensap. Giet de saus over de visfilets en zet de schaal op tafel. 

  5. Zijn de filets toch erg afgekoeld, dan kunt ze nog heel even in de hete saus in de pan leggen en meewarmen. Je kunt de filets ook over borden verdelen en de saus er per bord over gieten.

  6. Lekker met een kruimig aardappeltje (die de saus goed opneemt) en geroosterde worteltjes

Notities

#outmijnkeuken #omk

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Bron foto saffraan krokus: pixabay
Overige foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©Out mijn Keuken

Mobiele versie afsluiten