Site pictogram Out mijn keuken

Vega Menu Voorgerecht | Gougère met blauwe kaas

gougère met champignons en blauwe kaas
Gougère met champignons en blauwe kaas

De komende drie dagen heb ik een vegetarische kerstmenu ideeën voor je. Vandaag een bijzonder smakelijk voorgerecht, waar je ook niet-vegetariërs blij mee maakt: gougère! Gougères zijn eigenlijk hartige soesjes met een hartige vulling, die het goed doen als voorgerecht of hapje. In het soezendeeg wordt een beetje kaas verwerkt en je kunt er verder eigenlijk in stoppen wat je maar wilt. Ik heb geen soesjes gemaakt maar ik heb het deeg als een krans in een ovenschaal gelegd met de vulling in het midden. Zo kun je de schaal gewoon op tafel zetten en kan iedereen lekker scheppen. Of je vraagt Thomas Barrow om met de schaal langs te gaan, dat kan natuurlijk ook. 

De vulling heb ik gemaakt met champignons en blue stilton. Blue stilton is beste een stevige blauwe kaas. Ben je daar niet zo'n fan van, neem dan een minder scherpe blauwe kaas als bijvoorbeeld een milde gorgonzola. Het recept staat hieronder uitgeschreven Enjoy!

Gougère met champignons en blauwe kaas

Vegetarisch voorgerecht

Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Voorbereiding 40 minuten
Kooktijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 70 gram bloem
  • snufje zout
  • snufje cayennepeper
  • 60 gram ongezouten boter in blokjes gesneden
  • 2 eieren los geklopt
  • 45 gram cheddar geraspt

Voor de vulling

  • 1 el olijfolie
  • 200 gram champignons in stukjes gesneden
  • 45 gram ongezouten boter
  • 30 gram bloem
  • 1 tl mosterdpoeder
  • 300 ml melk
  • 75 gram stilton of andere blauwe kaas
  • handje verse peterselie grof gesneden

En verder

  • beetje boter om in te vetten
  • ovenschaal

Werkwijze

  1. Begin met het maken van de vulling. Bak de champignons een minuut of 5/6 in een scheutje olijfolie tot ze mooi goudbruin zijn. Schep ze uit de pan en zet apart tot gebruik.

  2. Smelt dan de boter in dezelfde pan en doe de bloem en het mosterdpoeder erbij. Roer stevig met een houten lepel tot je een egale massa hebt. Laat dit even een minuut of 2 rustig pruttelen zodat de bloem kan garen. Draai het vuur laag en voeg al roerend scheutje voor scheutje de melk toe. Blijf steeds goed roeren tot je een egale saus hebt en laat dit een minuutje doorkoken.

  3. Haal de pan van het vuur en brokkel de blue stilton, de champignons en het grootste deel van de peterselie erdoor. Roer en zet apart tot gebruik. 

  4. Als de vulling klaar is kun je de oven voorverwarmen op 220°C en de ovenschaal invetten met wat boter. Begin dan met het soezendeeg.

  5. Meng de bloem, de cayennepeper en het zout door elkaar. Smelt dan in een pan de boter met 150 ml water en breng dit aan de kook. Doe in een keer de bloem erbij, haal de pan van het vuur en begin onmiddellijk met stevig roeren, bij voorkeur met een houten lepel. Op een gegeven moment 'pakt' het deeg en komt het los van de pan. Laat het deeg nu afkoelen. 

  6. Roer beetje voor beetje het losgeklopte ei door het deeg totdat je een samenhangend glad en glanzend deeg hebt. Roer er dan de geraspte cheddar door. 

  7. Maak in je ovenschaal een krans van het deeg langs de rand. Druk het iets omhoog en schep vervolgens de vulling in het midden. Schuif de schaal in de oven en bak het zo'n 30 minuten tot het deeg goudgeel is. Het deeg staat nu mooi bol en het is het lekkerst als je hem meteen eet. Strooi er wat overgebleven peterselie over en zet de schaal op tafel. Iedereen kan er zelf wat uitlepelen.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten