Site pictogram Out mijn keuken

Vegetarisch Recept | Kaastaart met prei

Kaastaart met prei
Kaastaart met prei

Een vegetarisch hoofdgerecht voor een feestelijk diner kan best nog wat hoofdbrekers opleveren. Vaak wordt een hoofdgerecht samengesteld naar een bepaald stukje vlees of vis. Natuurlijk kun je vleesvervangers gebruiken, maar ik vind hartige taarten altijd een heel goed alternatief. Je hebt dan als vegetariër ook iets substantieels op je bord en je kunt er allerlei kanten mee op. Als je in de zoekfunctie van mijn site zoekt op 'hartige taart' of 'quiche' vind je een heel rijtje waarvan een aantal heel geschikt zijn voor het kerstdiner. Vandaag voeg ik er nog eentje aan toe, een kaastaart met prei. Deze quiche is namelijk heel goed te combineren met allerlei bijgerechten die je ook bij vlees kunt serveren en zo hoef je dus niet ook nog allerlei aparte bijgerechten te maken. 

Kaastaart met prei

Als bijgerechten kun je bijvoorbeeld denken aan sperziebonen salade, zoete worteltjes, spruitjes met amandelen of Provençaals aardappelen. Hoe je de taart maakt lees je hieronder. Enjoy!

Kaastaart met prei

Vegetarisch hoofdgerecht met kaas en prei

Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Voorbereiding 1 uur 10 minuten
Kooktijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Als je zelf deeg maakt:

  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 150 gram koude boter in blokjes
  • 1 ei los geklutst

of

  • 7 plakjes bladerdeeg voor hartige taart

voor de vulling

  • 1 kilo prei
  • 1 teentje knoflook fijn gehakt
  • scheutje olijfolie
  • peper en zout
  • 2 dl room
  • 2 eieren
  • 100 gram gruyère geraspt
  • handvol verse peterselie grof gehakt
  • beetje boter om in te vetten

Werkwijze

  1. Als je zelf het deeg maakt: meng de bloem met een snufje zout en verdeel de koude boter erover. Kneed de boter met 1 losgeklutst ei door de bloem tot je een samenhangend en egaal deeg hebt. Zorg dat je vlot werkt en met koude handen kneedt want ander wordt de boter snel te warm. Dek de deegbal af en zeg een uurtje in de koelkast.

  2. Gebruik je bladerdeeg: laat de plakjes dan ontdooien. Verwarm de oven voor op 200°C. 

  3. Snijd de prei in dunne ringen en was ze grondig. Verhit wat olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de knoflook even aan. Voeg dan de uitlekte prei toe en stoof dit een minuut of 5. Laat dit daarna uitlekken en afkoelen.

  4. Roer de gehakte peterselie door de afgekoelde prei en voeg ook wat peper en zout toe. Roer twee eieren los met de room en roer er de geraspte kaas door. 

  5. Kneed het deeg nog even door en bekleed er de ingevette quichevorm mee. Schep de prei op de bodem en giet het kaasmengsel erover. Bak de quiche in 40 minuten gaar in de oven. 

Notities

Je kunt deze taart koud of warm eten

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten