Site pictogram Out mijn keuken

Streekgerecht: Drentse Turf

Drentse Turf
Drentse Turf

Gisteren schreef ik een stukje over Drentse streekgerechten en ik liet je zien hoe je een Drentse Veentrappersschotel kunt maken. Er bestaat ook typisch Drents gebak. Drentse turf is een cake in de vorm van turf. Iedere Drentse bakker heeft Drentse turf in de vitrine liggen, maar uit mijn speurtocht bleek dat iedere bakker daarvoor zo zijn eigen bereidingswijze heeft. Als het maar in de vorm van een turf gebakken is, lijkt het verder niet zoveel uit te maken. Het oudste recept dat ik vond heeft een laag met appeltjes, walnoten, boter en suiker en is een soort up-side-down cake. De toplaag leg je onder in het blik en die draai je vervolgens om zodat het de bovenlaag wordt. Bovenop ligt dan een zoete, kleverige laag appeltjes. Lekker hoor! Bijzonder ook is de maïzena in het beslag, dit komt de luchtigheid ten goede. 

Drentse turf: het recept

Hieronder heb ik het recept voor je uitgeschreven. Als je het gemaakt hebt, laat je me dan weten wat je ervan vond? 

Drentse Turf

Ouderwets streekgebak uit Drenthe.

Gang Patisserie
Keuken Drenthe
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Porties 1 cake
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor de vulling

  • 40 gram boter
  • 90 gram suiker
  • 6 appels
  • flinke hand walnoten

Voor het beslag

  • 80 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 citroen sap & schil
  • 100 gram maïzena
  • 80 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • klein beetje melk

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt voor de vulling de boter. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in plakjes. Neem een cakevorm en bekleed die met bakpapier zodat de cake straks makkelijk uit de vorm te halen is. Ik maak vaak twee stroken. 1 in de breedte van de bodem van het blik en 1 in de lengte. Deze leg ik kruislings in de vorm. 

  2. Giet de gesmolten boter in het blik en strooi de suiker er overheen. Leg dakpansgewijs de appelplakjes over de bodem van het bakblik en verdeel de walnoten erover. 

  3. Mix voor het beslag de boter met de basterdsuiker luchtig. Doe dan een kneepje citroensap en de rasp van een halve citroen erbij. Roer het erdoor. Doe één voor één de eieren erdoor en meng totdat ze volledig zijn opgenomen. Zeef de bloem, maïzena en bakpoeder en roer dit door het boter/suiker mengsel. Voeg een klein scheutje melk toe als het beslag te dik is. Het moet de dikte van cakebeslag hebben. 

  4. Giet het beslag over de appeltjes in de vorm en strijk het glad. Zet de vorm in de oven en bak de cake gaar in zo'n 45 à 50 minuten. Doe de satéprikker test.

  5. Laat de cake een minuut of 10 afkoelen buiten de oven. Leg dan een bord of schaal op de vorm en keer de cake om. Verwijder voorzichtig de vorm. De appeltjeslaag is de bovenkant van de cake. Laat de cake verder afkoelen.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Mobiele versie afsluiten