Site pictogram Out mijn keuken

Ouderwetse kippensoep zelf maken – oma’s recept

recept ouderwetse kippensoep

Ouderwetse kippensoep

Kippensoep zelf maken

Ik kom uit een echte soepfamilie. Laatst deelde ik hier al het recept voor een ouderwetse groentesoep. Mijn moeder maakte vroeger ieder weekend een grote pan en die was op zondagavond leeg. Mijn lievelingssoep was altijd haar kippensoep en ik maak het nog steeds zoals zij dat deed, met een hele kip en kipkruidenbuiltjes. Ik maak niet iedere week soep, maar deze ouderwetse kippensoep is nog steeds een absolute hit. Mijn kinderen eten het graag en welke andere soep ik ze ook voorzet, de reactie is altijd: 'lekker hoor, maar niet zo lekker als kippensoep'. ouderwetse kippensoep recept

Kippensoep zelf maken: het recept

In deze soep gaat een hele kip waarvan je eerst een bouillon trekt. Voor een kleinere pan soep kun je ook kiezen voor twee of drie kippenpoten. Om de bouillon wat meer smaak te geven voeg ik altijd een kipbouillonblokje toe en hang ik altijd twee kruidenbuiltjes kip in de pan terwijl de bouillon trekt. Verder gaan er rundergehakt balletjes in, flink wat soepgroente en een handje vermicelli. De laatste twee ingrediënten (én de belangrijkste) zijn tijd en liefde. De soep pruttelt terwijl jij lekker verder je gang gaat, maar af en toe even roeren en je neus erboven houden is een must voor je gevoel van welbehagen. Bij deze soep zijn deze soepstengels heerlijk en ik heb nog een ultieme tip voor je: kippensoep is de tweede dag altijd nog net iets lekkerder!

Hoe je precies te werk gaat heb ik hieronder voor je opgeschreven. Enjoy!

Ouderwetse kippensoep

Kippensoep zelf maken vergt wat tijd en liefde maar is heel eenvoudig te bereiden

Gang Maaltijdsoep, Soep, soepen
Totale tijd 2 uur
Porties 4 liter
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 1 hele (soep) kip
  • 4 liter water
  • 1 bouillonblokje kip
  • 2 kruidenbuiltjes kip
  • 300 gram rundergehakt
  • 400 gram soepgroente
  • 2 handjes vermicelli

Werkwijze

  1. Doe de kip met het water, het bouillonblokje en de kruidenbuiltjes in een grote soeppan en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en laat de bouillon rustig een uur tot anderhalf uur trekken. 

  2. Rol intussen van het gehakt soepballetjes en zet apart tot gebruik. 

  3. Haal de kip uit de pan en verwijder de kruidenbuiltjes. Pluk het vlees van de kip. Botten en vel kunnen weg, het vlees snijd of pluk je in kleine stukjes. 

  4. Breng de pan met de bouillon weer aan de kook en doe de balletjes, de groente en de vermicelli erin. Laat even pruttelen en voeg dan het kipvlees weer toe. 

  5. Schep de soep in kommen en enjoy!

Notities

Tip: kippensoep is de tweede dag altijd nog net iets lekkerder!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten