Site pictogram Out mijn keuken

Cheesecake van ricotta met blauwe bessen

Cheesecake met blauwe bessen recept
Cheesecake van ricotto

Een traditionele cheesecake wordt vaak gemaakt met een enorme hoeveelheid roomkaas. Superlekker, maar het ligt ook behoorlijk zwaar op de maag. In deze cheesecake heb ik het grootste deel van de roomkaas vervangen door ricotta. Het verandert de smaak natuurlijk wel iets, maar het is een veel luchtiger taart dan een traditionele cheesecake. Deze taart is dan ook heel geschikt om als nagerecht te eten en wat minder geschikt als zoete taart bij de thee of koffie. Daar is de smaak eenvoudig weg wat te 'hartig' voor. 

Cheesecake van ricotta

Cheesecake van ricotta: het recept

Ik heb in dit recept de eidooiers luchtig geklopt met poedersuiker omdat dat heel mooi mengt. Je kunt natuurlijk ook gewoon (fijne) kristalsuiker gebruiken. Het uitgeschreven recept vind je hieronder met daaronder een knop waarmee je alle ingrediënten in één keer op je boodschappenlijstje zet. Enjoy!

Cheesecake van ricotta met blauwe bessen


Gang Bakken, Nagerecht
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Porties 8 punten
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 200 gram volkoren biscuitjes
  • 80 gram boter
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 100 gram mon chou op kamertemperatuur
  • 500 gram ricotta
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 citroen alleen de rasp
  • 1 zakje vanillesuiker
  • blauwe bessen

Werkwijze

  1. Maal de biscuitjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter en giet dit bij de koekkruimels. Meng het goed door elkaar. Bekleed de bodem van een springvorm (22 cm doorsnee) met bakpapier. Schep het koekmengsel erin en verspreid het over de bodem. Druk het met de achterkant van een lepel goed aan. 

  2. Verwarm de oven voor op 140°C. Splits de eieren en klop de 3 dooiers met de poedersuiker luchtig en lichtgeel. Roer hier de ricotta en de mon chou doorheen. Voeg de vanillesuiker en de rasp van 1 citroen hierbij en meng zorgvuldig. 

  3. Sla in een andere kom twee eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het ricottamengsel. Probeer zoveel mogelijk luchtigheid te behouden. Schep het mengsel op de bodem en schuif een uur in de oven. Zet daarna de oven uit en de deur op een kier. Laat de cheesecake in de oven afkoelen. 

  4. Als je er de tijd voor hebt is het aan te raden de taart na afkoelen nog even en paar uurtjes in de koelkast te zetten. Daar wordt hij wat steviger en nog lekkerder van.

  5. Verdeel vlak voor het serveren de blauwe bessen over de taart.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten