Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Wortel Linzensoep met dukkah

wortel linzensoep met dukkah
Wortel Linzensoep met dukkah

Als je een soep eet als hoofdmaaltijd, moet er iets inzitten dat goed vult zodat je na het eten ook een voldaan gevoel hebt. Zeker als het een vegetarische soep is. Aan deze wortelsoep heb ik daarom linzen toegevoegd die ik heb meegekookt en mee gepureerd. De soep krijgt daardoor een snert-achtige substantie en zorgt gegarandeerd voor een voldaan gevoel. Er zit een behoorlijke hoeveelheid wortels in, zodat je ook aan je dagelijkse portie groente komt. Als smaakmakers heb ik garam masala gebruikt en ik heb een dukkah gemaakt om er iets knapperigs in te hebben. Dukkah is een mengsel van gehakte noten en specerijen. Verder maakt een lepeltje crème fraîche deze soep helemaal af. 

wortel linzensoep met dukkah 2

 

Wortel Linzensoep met dukkah

Gang Hoofdgerecht, Maaltijdsoep
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
Auteur Esther / Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 800 gram winterwortel
  • 1 el garam masala
  • 400 gram linzen
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 2 tomaten
  • 200 ml crème fraîche
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 15 gram sesamzaad
  • 5 gram korianderzaad
  • 5 gram venkelzaad
  • 5 gram karwijzaad
  • 15 gram noten naar eigen voorkeur

Werkwijze

  1. Schrap de wortelen en snijd ze in stukjes. Snijd de tomaten in stukjes. Snipper ui en knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een ruime soeppan en fruit hierin ui, knoflook en garam massala een paar minuten totdat de specerijen goed gaan geuren. Doe dan de stukjes wortel erbij en schep dit even goed om.

  2. Dan gaan bouillon, linzen en tomaat erbij. Breng aan de kook en laat een half uurtje rustig pruttelen.

  3. Hak voor de dukkah de noten fijn. Doe de korianderzaadjes in een vijzel en plet ze even goed. Doe de korianderzaadjes met het sesamzaad, het venkelzaad en het karwijzaad in een verwarmde droge koekenpan en rooster de zaden totdat ze gaan geuren. Meng met de noten en laat het afkoelen. Je kunt dukkah goed bewaren in een afgesloten potje. 

  4. Zet na een half uur de staafmixer in de soep en pureer het goed. Verdeel de soep over vier kommen, schep er een flinke lepel crème fraîche op en bestrooi met de dukkah. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl




Mobiele versie afsluiten