Site pictogram Out mijn keuken

5 x crostini met heerlijke smeersels

Als ik aan Italië denk, denk vooral aan lekker eten in het zonnetje met een goed glas wijn erbij. Italianen kunnen goed 'tafelen' en de maaltijd begint dan ook vaak met antipasti. Lekkere hapjes die je eetlust opwekken. Een schaal antpasti bestaat vaak uit plakken ham, kaas, verse vijgen of ander fruit en vaak ook worden er crostini bij geserveerd. Crostini zijn kleine sneetjes brood (vaak van stokbrood of ciabatta gesneden) die geroosterd worden in de (hout)oven en die daarna ingesmeerd worden met wat olijfolie en soms wat knoflook. Daarna worden ze belegd met heerlijke en zeer diverse smeersels. Crostini kun je ook heel goed bij de borrel serveren.

Verschil crostini en bruschetta

Crostini wordt gesneden van kleiner brood dan bruschetta. Voor bruschetta wordt vaak wat groter landbrood gebruikt. Hiermee is de functie ook anders. De kleine crostini dienen als hapje, de grotere bruschetta worden vaak als lunch of als late night snack geserveerd. Een ander verschil is dat bruschetta voor het roosteren ingesmeerd worden met olie en crostini na het roosteren.

De smeersels

Met de smeersels kun je werkelijk alle kanten op. Ik heb vijf variaties gemaakt, maar je kunt je fantasie de vrije loop laten. Aangezien ik het verzoek kreeg voor een beleg met kippenlevertjes, heb ik daar twee variaties van gemaakt. De andere twee hebben een heel andere smaak en zijn zeer eenvoudig te maken. Met de smeersels van de kippenlevertjes ben je iets langer bezig, maar ook die zijn vrij snel klaar. 

De receptjes vind je hieronder. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag. Welke smeerseltjes vinden jullie lekker op een toastjes?

 

 

5 van 1 stem
Print

Crostini alla contadina

Smeersel van kippenlevertjes, ansjovis en kappertjes

Gang Hapjes
Keuken Italiaans
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 200 gram kippenlevertjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 2 ansjovisfilets
  • scheutje witte wijn
  • 1 el kappertjes
  • zout
  • peper

Werkwijze

  1. Verwijder van de kippenlevertjes de vliesjes en eventuele plekjes die erop zitten. Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak hierin de levertjes, de ui en de knoflook totdat de levertjes goed verkleurd zijn.

  2. Voeg dan de ansjovisfilets (als je hier niet van houdt kun je ze weglaten, maar voeg dan wel een snufje zout toe) en een scheutje witte wijn toe. Doe de deksel op de pan en laat het een minuut of 8 rustig gaar worden. 

  3. Haal het mengsel uit de pan en laat het iets afkoelen. Hak het fijn met een mes of in een hakmolen en roer er vervolgens wat kappertjes door. Breng verder op smaak met zout en peper. 

Notities

Besmeer de crostini met het mengsel en garneer met wat kappertjes

5 van 1 stem
Print

Crostini met geroosterde paprika puree en geitenkaas

Lekker fris hapje 

Gang Hapjes
Keuken Italiaans
Voorbereiding 5 minuten
Kooktijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 8 stuks
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 1 verpakking geroosterde rode en gele paprika's
  • zachte geitenkaas
  • zout
  • peper

Werkwijze

  1. Neem de rode paprika's uit de verpakking en snijd de zwarte plekken zo goed mogelijk weg en verwijder eventuele zaadjes die er nog inzitten. Snijd de paprika's in stukken.

  2. Verhit een klein beetje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de paprika een minuut of 2 terwijl je continu roert. Pureer de paprika's vervolgens in een hakmolen of met de staafmixer en breng het op smaak met peper en zout. Laat het afkoelen en serveer het op kamertemperatuur. 

  3. Snijd de geitenkaas in blokjes of kleine schijfjes. 

  4. Besmeer de crostini met een laagje van de paprikapuree en leg er wat geitenkaas op.

5 van 1 stem
Print

Crostini met peer, gorgonzola en honing


Gang Hapjes
Keuken Italiaans
Voorbereiding 10 minuten
Porties 16 stuks
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 2 eetrijpe peren
  • 200 gram gorgonzola
  • vloeibare honing

Werkwijze

  1. Schil de peren als je niet van schil houdt. Ik vind het lekker, dus ik heb de schil laten zitten. Snijd de peren in plakken en de gorgonzola in blokjes.

  2. Beleg de crostini met een paar plakjes peer en leg er wat blokjes gorgonzola op. Druppel er wat honing over.

5 van 1 stem
Print

Crostini met gele paprika puree en geitenkaas

Gang Hapjes
Keuken Italiaans
Voorbereiding 5 minuten
Kooktijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 8 stuks
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 1 verpakking rode en gele geroosterde paprika's
  • 1 el olijfolie
  • zachte geitenkaas

Werkwijze

  1. Neem de gele paprika's uit de verpakking en verwijder de zwarte plekken en eventuele achtergebleven zaadjes. Snijd de paprika's in stukken en bak ze een minuut of 2 onder continu roeren in een koekenpan. 

  2. Haal ze uit de pan en pureer ze in een hakmolen of met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en laat het afkoelen. 

  3. Snijd de geitenkaas in kleine blokjes of schijfjes.

  4. Besmeer de crostini met de paprika puree en leg er een paar blokjes geitenkaas op. 

5 van 1 stem
Print

Crostini fegatini al burro

Crostini met kippenlevertjes en boter

Gang Hapjes
Keuken Italiaans
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 200 gram kippenlevers
  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • peper
  • zout
  • kappertjes
  • scheutje witte wijn

Werkwijze

  1. Verwijder van de kippenlevers de vliesjes en de lelijke plekjes. Giet een scheutje witte wijn in een hapjespan en breng het aan de kook. Pocheer de kippenlevers hier een minuut of 8 tot 10 in. 

  2. Pureer de kippenlevers met een staafmixer of in een hakmolen en vermeng het met de boter tot een gladde massa. Breng dit op smaak met peper en zout.

  3. Smeer het mengsel op de crostini en garneer ze met wat kappertjes

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Mobiele versie afsluiten