Als ik aan Italië denk, denk vooral aan lekker eten in het zonnetje met een goed glas wijn erbij. Italianen kunnen goed 'tafelen' en de maaltijd begint dan ook vaak met antipasti. Lekkere hapjes die je eetlust opwekken. Een schaal antpasti bestaat vaak uit plakken ham, kaas, verse vijgen of ander fruit en vaak ook worden er crostini bij geserveerd. Crostini zijn kleine sneetjes brood (vaak van stokbrood of ciabatta gesneden) die geroosterd worden in de (hout)oven en die daarna ingesmeerd worden met wat olijfolie en soms wat knoflook. Daarna worden ze belegd met heerlijke en zeer diverse smeersels. Crostini kun je ook heel goed bij de borrel serveren.
Verschil crostini en bruschetta
Crostini wordt gesneden van kleiner brood dan bruschetta. Voor bruschetta wordt vaak wat groter landbrood gebruikt. Hiermee is de functie ook anders. De kleine crostini dienen als hapje, de grotere bruschetta worden vaak als lunch of als late night snack geserveerd. Een ander verschil is dat bruschetta voor het roosteren ingesmeerd worden met olie en crostini na het roosteren.
De smeersels
Met de smeersels kun je werkelijk alle kanten op. Ik heb vijf variaties gemaakt, maar je kunt je fantasie de vrije loop laten. Aangezien ik het verzoek kreeg voor een beleg met kippenlevertjes, heb ik daar twee variaties van gemaakt. De andere twee hebben een heel andere smaak en zijn zeer eenvoudig te maken. Met de smeersels van de kippenlevertjes ben je iets langer bezig, maar ook die zijn vrij snel klaar.
De receptjes vind je hieronder. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag. Welke smeerseltjes vinden jullie lekker op een toastjes?

Crostini alla contadina
Smeersel van kippenlevertjes, ansjovis en kappertjes
Ingrediënten
- 200 gram kippenlevertjes
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 el olijfolie
- 2 ansjovisfilets
- scheutje witte wijn
- 1 el kappertjes
- zout
- peper
Werkwijze
Verwijder van de kippenlevertjes de vliesjes en eventuele plekjes die erop zitten. Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak hierin de levertjes, de ui en de knoflook totdat de levertjes goed verkleurd zijn.
Voeg dan de ansjovisfilets (als je hier niet van houdt kun je ze weglaten, maar voeg dan wel een snufje zout toe) en een scheutje witte wijn toe. Doe de deksel op de pan en laat het een minuut of 8 rustig gaar worden.
Haal het mengsel uit de pan en laat het iets afkoelen. Hak het fijn met een mes of in een hakmolen en roer er vervolgens wat kappertjes door. Breng verder op smaak met zout en peper.
Notities
Besmeer de crostini met het mengsel en garneer met wat kappertjes

Crostini met geroosterde paprika puree en geitenkaas
Lekker fris hapje
Ingrediënten
- 1 verpakking geroosterde rode en gele paprika's
- zachte geitenkaas
- zout
- peper
Werkwijze
Neem de rode paprika's uit de verpakking en snijd de zwarte plekken zo goed mogelijk weg en verwijder eventuele zaadjes die er nog inzitten. Snijd de paprika's in stukken.
Verhit een klein beetje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de paprika een minuut of 2 terwijl je continu roert. Pureer de paprika's vervolgens in een hakmolen of met de staafmixer en breng het op smaak met peper en zout. Laat het afkoelen en serveer het op kamertemperatuur.
Snijd de geitenkaas in blokjes of kleine schijfjes.
Besmeer de crostini met een laagje van de paprikapuree en leg er wat geitenkaas op.

Crostini met peer, gorgonzola en honing
Ingrediënten
- 2 eetrijpe peren
- 200 gram gorgonzola
- vloeibare honing
Werkwijze
Schil de peren als je niet van schil houdt. Ik vind het lekker, dus ik heb de schil laten zitten. Snijd de peren in plakken en de gorgonzola in blokjes.
Beleg de crostini met een paar plakjes peer en leg er wat blokjes gorgonzola op. Druppel er wat honing over.

Crostini met gele paprika puree en geitenkaas
Ingrediënten
- 1 verpakking rode en gele geroosterde paprika's
- 1 el olijfolie
- zachte geitenkaas
Werkwijze
Neem de gele paprika's uit de verpakking en verwijder de zwarte plekken en eventuele achtergebleven zaadjes. Snijd de paprika's in stukken en bak ze een minuut of 2 onder continu roeren in een koekenpan.
Haal ze uit de pan en pureer ze in een hakmolen of met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en laat het afkoelen.
Snijd de geitenkaas in kleine blokjes of schijfjes.
Besmeer de crostini met de paprika puree en leg er een paar blokjes geitenkaas op.

Crostini fegatini al burro
Crostini met kippenlevertjes en boter
Ingrediënten
- 200 gram kippenlevers
- 100 gram boter op kamertemperatuur
- peper
- zout
- kappertjes
- scheutje witte wijn
Werkwijze
Verwijder van de kippenlevers de vliesjes en de lelijke plekjes. Giet een scheutje witte wijn in een hapjespan en breng het aan de kook. Pocheer de kippenlevers hier een minuut of 8 tot 10 in.
Pureer de kippenlevers met een staafmixer of in een hakmolen en vermeng het met de boter tot een gladde massa. Breng dit op smaak met peper en zout.
Smeer het mengsel op de crostini en garneer ze met wat kappertjes
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
4 Opmerkingen
Ah, een keur aan heerlijke hapjes uit Italië. Ik voel me al zonnig als ik de (gemakkelijke) recepten lees. Als kook-analfabeet is dat wel zo mooi. Ik vind ze allemaal interessant lekker, maar die met peren……………..of toch met kippenlevertjes………
Deze week staan ze allemaal bij mij op tafel Esther……….heerlijk!
Leuk Alexandra!
Vooral de crostini met peer lijkt me heel lekker! Ook ideale hapjes voor als je gezellig visite over de vloer hebt 😉 Welke plugin gebruik jij trouwens om die recepten blokjes in je artikel te plaatsen? Ik ben er nog niet overuit haha.. Fijne dag nog!
Liefs, Merel
Ik gebruik wp recipemaker. De gratis versie heeft een hele eenvoudige en ‘cleane’ lay out en daar houd ik van. Eenvoudig in gebruik ook!