Site pictogram Out mijn keuken

Pompoensoep van Matt Preston

Recept pompoensoep

Pompoensoep van Matt Preston

Pompoenen zijn momenteel weer volop verkrijgbaar. Je kunt van alles doen met een pompoen, zoals verwerken in een stamppot, je kunt er muffins mee bakken, een puree van maken of roosteren in de oven. Onlangs heb ik er een soep van gemaakt en daarvoor heb ik het recept van Masterchef Australia's Matt Preston gebruikt uit het boek Matt Preston's 100 beste recepten. Pompoensoep is in de basis heel eenvoudig om te maken (koken in bouillon, pureren, scheutje room, zout, peper en klaar!). Dit recept vergt iets meer tijd en werk, maar dat is zeker de moeite waard. De ahornsiroop geeft de soep een heerlijke zoetige smaak en dat combineert fantastisch met de zoutige bacon. 

Het recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag!

 

Pompoensoep

Pompoensoep naar recept van Matt Preston.

Gang Hoofdgerecht
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 6 personen
Auteur Out mijn Keuken - Matt Preston

Ingrediënten

Voor de soep

  • 1,5 kilo pompoen in grove stukken, pitten verwijderd, met schil
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • zout
  • 125 ml ahornsiroop
  • 40 gram boter
  • 1 laurierblad
  • 175 gram ontbijtspek
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 tenen knoflook gesnipperd
  • 1 prei gewassen en in ringen gesneden
  • 1 stengel bleekselderij in stukjes gesneden
  • 250 ml sherry (of dessertwijn)
  • 2 liter kippenbouillon
  • versgemalen zwarte peper
  • 0,5 tl kaneel

Voor de garnering

  • 2 plakken bacon
  • 20 gram boter
  • kleine salieblaadjes
  • 80 ml ahornsiroop
  • rasp van een halve citroen
  • zeezout vlokken

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

    Wrijf de stukken pompoen in met 2 el olijfolie en leg ze op een bakplaat. Strooi het paprikapoeder en een paar snufjes zout erover en schuif de plaat in de oven. Rooster de pompoen ca 1 uur, tot hij zacht is en lichtbruin aan de randen. Schep de pompoen om in de ahornsiroop. Zet hem nog 5 minuutjes terug in de oven. Zet de oven uit. 

  2. Verhit ondertussen de boter en de rest van de olijfolie in een grote zware pan. Bak het laurierblad, spek, de uien, knoflook, prei en bleekselderij onder regelmatig roeren op middelhoog vuur tot ze zacht zijn; dit duurt ca 10 minuten.

  3. Blus de pan af met de helft van de sherry en laat de alcohol verdampen. Voeg als de uien en prei stroperig worden nog een scheut sherry toe en laat hem inkoken. Ga zo door tot alle sherry bijna op is. Voeg met de laatste sherry de geroosterde pompoen, bouillon, flink wat versgemalen peper en de kaneel toe. Laat de soep een paar minuten koken, zodat de smaken zich kunnen vermengen. Gooi het laurierblad en de nog herkenbare pompoen schillen weg. Pureer de soep nu met een blender tot hij glad is.

De garnering

  1. Bak de plakken bacon of spek krokant in een kleine koekenpan op hoog vuur, breek ze in stukjes (of serveer ze heel) en zet opzij. Veeg de pan schoon en smelt de boter erin. Leg de salieblaadjes in de boter zodra hij begint te schuimen. De blaadjes krullen om en de randen worden licht krokant. Neem de pan van het vuur, haal de blaadjes eruit en leg opzij. De boter is nu bruin en nootachtig. Roer de 80 ml ahornsiroop door de boter in de pan en warm het mengsel op. Tel zodra het schuimt tot 10 en neem de pan van het vuur.

  2. Verdeel de soep over kommen of borden en sprenkel er wat druppels ahornboter over. Strooi de krokante salieblaadjes en de bacon erover. Strooi er geraspte citroenschil en wat zoutvlokken over.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Mobiele versie afsluiten