Cupcakes met M&M versiering

bakken - cakes Cupcakes

De jaarlijkse verjaardagstraktaties voor school hebben bij ons nog wel eens voor een hoofdbreker gezorgd. Soms maakten we ons er wat makkelijk van af, andere keren pakten we spectaculair uit. Onze jongste is recent 12 geworden en ging voor het laatst trakteren op school. Na groep 8 is dat namelijk niet meer cool tot grote opluchting van veel ouders. Hij wilde graag op versierde cupcakes trakteren en samen hebben we een uurtje rondgesnuffeld op Pinterest. Een ontzettend leuk medium om ideeën op te doen trouwens, maar dit terzijde. De M&M cupcakes stonden met stip op numero uno, dus mama: aan de slag!

Ik heb het beslag van de cupcakes deze keer zelf gemaakt, maar ik heb ook goede ervaringen met de bakmixen van FunCakes. Gemak dient de mens tenslotte.

Voor 12 cupcakes heb je nodig:

  • 125 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels melk (op kamertemperatuur)
  • 2 eieren (op kamertemperatuur)

Verwarm de oven voor op 170 graden (heb je net als ik een heteluchtoven, zet je temperatuur dan altijd iets lager). Snijd de boter in blokjes en doe het in een kom. Klop het met een mixer los en doe er dan beetje bij beetje de suiker bij (mixen op halve kracht). Voeg dan de melk toe. Als je mengsel mooi lichtgeel is, doe je de eieren er één voor één bij. Daarna voeg je beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Laat de mixer dan even op hoge snelheid draaien. Doe de papieren cupcakevormpjes in een cupcakebakplaat en vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag. Zet de plaat in de oven en bak de cupcakes 20 minuten. Check altijd even de gaarheid als je ze eruit haalt. Dit doe je door met een satéprikker in de cupcake te prikken. Komt hij er droog en schoon uit, dan is de cupcake gaar. Zo niet, zet ze dan nog een paar minuutjes terug in de oven. Cupcakes rijzen behoorlijk en vaak zit er dan ook een bolletje op de bovenkant. Voor het decoreren is het mooi als je een vlakke bovenkant hebt. Ik leg daarom als de cupcakes gaar zijn en nog heet altijd iets zwaars en vlaks erop. Ik gebruik hiervoor vaak mijn glazen snijplank en daar zet ik dan wat gewicht op. Laat de cupcakes even afkoelen in de vorm, haal ze er dan uit en laat ze verder afkoelen op een rooster.

cupcakes afvlakken
cupcakes afvlakken

??????????????

 

En dan de versiering. Ik heb deze M&M gezichtjes gemaakt van gekleurde fondant. Ik vind dat heel prettig werken en het kan heel wat hebben. Het was een behoorlijke klus om al die gezichtjes te maken dus ik heb het verdeeld over meerdere dagen. De fondant kun je heel goed op een bakplaat afgedekt met plasticfolie in de koelkast bewaren tot gebruik. Zelfs na een dag of 4 waren ze niet uitgedroogd en waren ze nog steeds flexibel. Ik heb veertig (!) cupcakes gebakken en vier kleuren M&M’s gemaakt. Van iedere kleur heb ik vijf gezichtjes gemaakt en ‘schijfjes’ met een M erop. Het is even een priegelklusje (understatement) maar dan verdien je ook de eeuwig aanbidding van je kind. En die lach maakt dat het het allemaal waard is!

De gezichtjes zijn met wat botercrème (250 gram boter op kamertemperatuur kloppen met 500 gram fijne suiker en wat drupjes vanille-extract erdoor. Eventueel wat kleurstof toevoegen) op de cupcakes ‘geplakt’ en op de andere cupcakes heb ik een toef botercrème gespoten en daarin een schijfje gezet, met wat echte M&M’s er omheen.

2016-03-02 13.28.002016-03-03 12.57.122016-03-05 13.01.442016-03-05 13.01.192016-03-06 16.47.062016-03-03 16.34.34

 

 

 

 

2016-03-06 17.06.01

 

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

  1. Feestelijk en zo kleurig!!! Kleine kinderen heb ik niet meer;toch vind ik het leuk ook dit soort recepten te lezen. Kan ik dan weer als tip doorgeven! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge