Hoe je op een simpele manier van melk yoghurt maakt

zelf maken Milde Yoghurt
Zelf yoghurt maken

Yoghurt maken kan op een heel eenvoudige manier en het is ontzettend leuk om een keer met kinderen te doen. Zoals met zoveel dingen kun je het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, maar voor deze methode heb je geen speciale spullen nodig. Mocht je het leuk gaan vinden, dan kun je je altijd nog gaan verdiepen in probiotische yoghurtculturen, het incuberen van yoghurtbacteriën en ideale broeitemperaturen. Voor deze simpele methode is alles wat je nodig hebt een liter melk, een eetlepel van een gekochte yoghurt, een warm plekje in huis en wat geduld.

2016-04-05 12.16.06Zelf yoghurt maken: hoe dan?

Doe de melk in een pan en breng het aan de kook (pas op voor overkoken, dat is met melk altijd een uitdaging). Laat de melk heel zachtjes vijf minuten koken. Roer regelmatig om het ontstaan van een vel en het aankoeken aan de bodem te voorkomen. Laat het vervolgens afkoelen tot lauwwarm. Je moet je vinger er een tijdje in kunnen houden, dan heb je de goede temperatuur te pakken. Voeg nu een lepeltje van een gekochte yoghurt toe en klop het met een vork (of een garde) even goed door zodat het lekker ‘luchtig’ is. Dit mengsel doe je in een schone pot of plastic bak en dit sluit je goed af. Vervolgens ga je op zoek naar het warmste plekje in huis en daar laat je je pot of bakje lekker staan broeien. Het proces duurt zeker 8 uur, maar omdat ik niet zo’n heel warm plekje had in huis, heeft het bij mij wat langer geduurd. Als je het ‘s middags wegzet, heb je de volgende ochtend lekkere verse yoghurt bij het ontbijt. 2016-04-05 12.17.01Als je hem nog wat dikker wilt maken, kun je hem boven een kom in een kaasdoek of goed schone theedoek gieten en hem laten uitlekken. Het vocht loopt er dan nog uit.

Zelf yoghurt maken: was het lekker?

Nou valt over smaak gelukkig te twisten en dat gebeurt dan ook regelmatig hier in huis. Ik was nogal enthousiast over de neutrale smaak van deze yoghurt (ik ben niet zo’n liefhebber van zuur namelijk). Hij is zacht en romig van smaak, niet zoet, niet zuur. Mijn gezinsleden waren helaas beduidend minder enthousiast. De hele pot is voor mij dus!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

3 comments

  1. Bof jij even, heb je die pot lekker voor jezelf! Dat lijkt me ook wel wat, minder zure yoghurt. Ik hou wel van zuur, maar dan in gebak of zoiets als lemon curd. Maar minder zure yoghurt en dan wat friszuur fruit erin.

  2. Nou, ik moest toch eens iets proberen! Melk gekookt, beetje af laten koelen en toen een paar lepels Griekse yoghurt (had ik nog) toegevoegd. Goed kloppen, in een tupperware bak gedaan en toen (warm en wel)………gewikkeld in een handdoek tussen een dubbelgevouwen dekbed. En na ca. 10 uur wachten had ik heerlijke yoghurt! Tikje zurig, mooi lobbig, rook lekker en smaakte heerlijk. Ik heb het wel laten uitlekken, maar dat is gewoon persoonlijk. Ik hou gewoon van die dikke substantie. Esther bedankt! Ik maak nu mijn eigen yoghurt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge