Werken met deeg vind ik altijd een beetje een uitdaging. Ik moet me er toe zetten, want je bent er best wel even mee bezig. Maar als het dan eenmaal klaar is, heb je er ook wel veel voldoening van. Vandaag bij ons op tafel een pastei met vulling van kip, spek en maïs. Het is een flinke jongen, dus je kunt er met zes personen van eten. Hij is koud ook heel lekker, dus als je een stukje over houdt is dat helemaal niet erg.
Trek voor deze pastei voldoende tijd uit, want het deeg moet een paar uur rusten in de koelkast, de vulling moet volledig terugkoelen en de pastei moet voordat hij de oven ingaat ook nog even in de koelkast.
Voor een pastei voor zes personen heb je nodig:
- 150 gram ontbijtspek, in reepjes van 1 cm breed gesneden
- een kilo kipdijfilet, in stukjes van 2 cm
- zout en versgemalen zwarte peper
- 40 gram boter
- 2 uien, gehalveerd en in dunne plakjes
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 3 takjes tijm
- 250 ml droge witte wijn
- 40 gram bloem
- 375 ml kippenbouillon
- 1 tl mosterd, welke je ook maar lekker vindt
- ongeveer 500 gram mais uit blik
- 4 el fijngehakte tuinkruiden (peterselie, dragon, tijm)
- 1 losgeklopt ei, voor het bestrijken
Voor het deeg:
- 250 gram koude ongezouten boter
- 200 ml ijskoud water
- 500 gram bloem
- 1 tl zout
Begin met het deeg. Snijd de koude boter in blokjes en doe het samen met de bloem in de mengkom van een keukenmachine. Doe het zout erbij en draai het deeg totdat het zanderig is. Giet dan het ijskoude water erbij en meng nog even tot het is opgenomen. Haal het deeg dan uit de kom en kneed het nog even door met je handen. Kneed niet te lang, want dan wordt de boter weer warm en wordt je deeg slap. Verdeel het deeg in twee stukken, het ene wat groter dan het andere. Pak ze in in huishoudfolie, druk ze wat plat en laat ze 2 à 3 uur rusten in de koelkast.
Ga dan verder met de vulling. Verhit een grote koekenpan of hapjespan en bak het spek goudbruid. Schep het uit de pan en laat het vet dat vrij is gekomen in de pan. Doe hier de boter bij en bak hierin de kip licht aan. Als het niet in de pan past, kun je het in twee keer doen. Schep ook de kip uit de pan en fruit de ui glazig in het achtergebleven vet. Voeg dan de knoflook en tijm toe en fruit een paar minuutjes mee. Blus dit dan af met de witte wijn en laat het vocht tot de helft inkoken. Roer hier zorgvuldig de bloem door en let goed op of er geen klontjes ontstaan. Schenk dan de bouillon erbij en voeg naar smaak mosterd toe. Proef of het nog wat nodig heeft (zout, peper …). Doe de kip, bacon en de mais er nu bij en laat het nog een minuut of 4/5 zachtjes koken tot de kip gaar is. Roer de rest van de kruiden erdoor en laat de vulling volledig afkoelen. Hierdoor wordt de pasteivulling wat dikker. Ik had het geduld niet om het helemaal terug te laten koelen, dus mijn vulling was nog wat te vloeibaar.
Als je zover bent, haal je het deeg uit de koelkast. Rol het grootste stuk uit tot een dikte van 3 mm en tot het groot genoeg is om in de pasteivorm (of ovenschaal, of springvorm) te passen. Het moet de bodem en de zijkanten bedekken. Rol de lap om je deegroller en leg hem zorgvuldig in je vorm. Doe de vulling erin. Is je vulling nog wat nat, strooi dan wat paneermeel op de bodem van de pastei en schep het uit je pan met een schuimspaan, zodat het overtollige vocht in de pan achterblijft. Rol het kleinste stuk deeg uit totdat het als deksel op je vorm past. Rol het op je deegroller en leg het voorzichtig op de vulling. Druk de randen op elkaar met een vork en snij overtollig deeg weg. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei. Snij kleine kruisjes in het deegdeksel zodat de stoom straks in de oven kan ontsnappen. De pastei gaat nu eerst nog een half uurtje de koelkast in. Verwarm dan je oven voor op 220 graden. Haal de pastei uit de koelkast en bestrijk nogmaals met ei. Bak de pastei in 40 minuten gaar, de korst moet goudbruin zijn. Je kunt hem warm, lauw of koud eten.
12 Opmerkingen
Oh jee, wat is dit een heerlijk recept!!! Ik ben nl. dol op pasteien. Of het nou grote zijn zoals deze (kan me eigenlijk niet groot genoeg hoor), of kleine zoals een gewoon pasteitje of een eenhaps pasteitje (nou ja, in twee happen dan). Of ze nou rond zijn, een bakje, een flapje, een driehoekje of een vierkantje? Als het maar pastei is, dan word ik vrolijk. Deze ga ik zeker maken, al zou ik beter kant en klaar deeg kunnen gebruiken. Bij zoiets lekkers geldt bij mij ‘ better safe than sorry.’ Ik ben geen deegbakker. Ook een prachtig recept om er zelf een twist aan te geven door andere groente, b.v. broccoli te gebruiken. Hoe dan ook, iets om dit weekend te maken 🙂 Hoef ik daar ook niet meer over na te denken!
Top! Laat je weten of het is gelukt? Ik hoor trouwens goede dingen over de verse kant en klare deeg van het merk Tante Fannie, maar diepvries hartige taart deeg werkt denk ik ook prima.
Ja, dat deeg van tante Fannie (het merk dan) had ik al in gedachten. Dit recept komt overigens ook mooi op tijd, want a.s. zondag bezoek!!!! Ze komen van ver, dus dan is het handig dat het en voor meerdere personen is, het warm en/of koud gegeten kan worden en ‘last but not least’ er ook heel mooi uit ziet! 🙂
Succes en veel plezier dan zondag! Ik hoor graag of het gelukt is.
Pastei afgelopen zondag gemaakt en die was bijzonder lekker. Wel heb ik er nog wat broccoli bij gedaan, maar dat was omdat ik nog een strookje had. Het smaakte heerlijk en er was meer dan voldoende. Zoveel was er en zo lekker, dat ik met verse aardbeien bleef zitten. Iedereen had genoeg Maar dankzij het jamrecept loste dat probleem zich ook op. Deze pastei komt dus vaker op tafel. Feestelijk en smakelijk. Oh ja, ik heb er nog een groene salade bij geserveerd. Aansluitend naar het Drents Museum om de tentoonstelling van de Maya’s te bewonderen. Leuk dat maïs zo centraal staat in hun cultuur. In de pastei kwam die goed tot zijn recht!! 🙂
Wat leuk om te horen! Fijn dat het gelukt is.
Al een tijdje van plan om weer eens een kippastei te maken maar ben een beetje uitgekeken op de Surinaamse pastei die ik vaak maak. Wat een toeval dat jij nu net een paar dagen geleden deze pastei op de site zette. Hij staat nu klaar in de koelkast, dan kan hij straks de oven in. Heb stiekem al wat van de vulling gesnoept en dat beloofd wat voor straks als hij op tafel staat!
Wat betreft het deeg, dit is zo makkelijk, t kan eigenlijk niet fout gaan. Tante Fanny is prima, maar eigen maaksel geeft toch net dat beetje extra.
Oh, ik heb trouwens bovenop de vulling nog wat plakjes gekookt ei gelegd! Kip en ei…past toch altijd lekker bij elkaar 🙂
Wat een goed idee Karin! Ik hoop dat hij smaakt … acht ik weet het eigenlijk wel zeker. Enjoy!
Hij was/is echt super geworden!! Jammer dat ik geen foto kan plaatsen 🙂
Het korstdeeg heerlijk krokant en de vulling precies zoals die zou moeten zijn, niet te nat maar ook zeker niet te droog.
We hebben zitten smullen met zijn drietjes….en er is nog meer dan genoeg over voor morgen.
Wat goed om te horen Karin! Hij is koud ook heerlijk, dus morgen lekker nog een stukje bij de lunch?!
Lekker recept. Reeds gemaakt. Maar wat ik me nog wel afvraag, wij krijgen niet alles in 1 keer op (tja schaal vol). Hoe warm je dit soort pastei weer op, zodat het deeg niet slap en sompig of keihard wordt?