Klassieke Tiramisu – recept

Tiramisu

Tiramisu is een verrukkelijk Italiaans dessert dat nog verrassend jong is, jonger dan ik ben in ieder geval. Het gerecht komt pas sinds 1980 in kookboeken voor. Letterlijk betekent het woord tiramisu ‘trek mij omhoog‘ wat je zou kunnen interpreteren als fleur me op of troost me. En terecht want als je iets comford food kunt noemen dan is het wel een flink stuk tiramisu. Nou moet ik wel zeggen dat er een hoop bagger tiramisu in omloop is. De kant en klare bakjes bij de supermarkt hebben qua smaak maar weinig met tiramisu te maken en ook in restaurants ben ik  niet altijd even enthousiast over de tiramisu.

Het kenmerkende van tiramisu is de combinatie van biscuit (meestal lange vingers) cacao, mascarpone, koffie en ei. Het is opgebouwd uit lagen zodat het dessert mooi hoog wordt. Traditioneel wordt in tiramisu marsalawijn gebruikt, maar er wordt vooral met de soort drank veel afgewisseld. Zo lees je ook vaak recepten met cognac, rum, amaretto of citroenlikeur (limoncello). Als er kinderen mee-eten, kun je de drank natuurlijk gewoon weglaten.

Ik deel hier het traditionele recept met jullie, maar varieer vooral met verschillende smaken en voeg dingen toe of laat dingen weg. Voor een zomerse variatie is het bijvoorbeeld lekker om een laagje aardbeien of citroen- of sinaasappelschaafsel toe te voegen, of gebruik eens geraspte pure chocolade in plaats van cacao. Wil je het gerecht wat lichter maken dan kun je de mascarpone vervangen door magere kwark, want ik geef bij dit recept wel een caloriewaarschuwing af …. niet te vaak maken dus!

Voor een tiramisu bedoeld voor 6 tot 8 personen heb je nodig:

  • 5 eidooiers
  • 500 gram mascarpone
  • 75 gram suiker
  • 125 ml slagroom
  • 8 eetlepels marsala (zoete Italiaanse wijn)
  • 250 milliliter espresso (of gebruik sterke zwarte koffie)
  • 350 gram lange vingers
  • 4 theelepels cacao

20160418_153134Doe de eidooiers in een kom met 50 gram van de suiker en klop met een garde tot een luchtige crème. Roer de mascarpone los en meng het door het eidooiermengsel. Doe dit met de hand en niet in een machine (ik spreek uit ervaring), anders wordt de crème veel te vloeibaar en krijg je 20160418_153208tiramisusoep. Klop de slagroom stijf met 25 gram suiker met een mixer. Spatel dit door het mascarponemengsel.  Als het goed is heb je nu een mengsel van Turkse of Griekse yoghurtdikte of nog iets dikker.

20160418_153233

 

Meng de marsala door de koffie en doe het in een diep bord of in een langwerpig laag bakje (ik gebruik vaak de lunchbox van mijn zoon hiervoor). Doop één voor één de lange vingers in dit mengsel en laat ze volzuigen20160418_153346 met de koffie. Bedek hier de bodem van de schaal mee. Verdeel hierover de helft van het mascarponemengsel en bestrooi dat met een laag cacao. 20160418_153506Ik doe de cacao altijd in een thee-ei knijper zoals deze. Hiermee kun je de cacao heel mooi gelijkmatig over de tiramisu verdelen.

Voor de tweede laag doop je weer lange vingers in de koffie. Laat ze nu iets minder lang koffie opzuigen, anders wordt het geheel te nat. Leg ze op de cacaolaag. Waarschijnlijk heb je wel wat koffie over en dit kun je nog een beetje besprenkelen over de lange vingers. Verdeel hierover de rest van het mascarponemengsel en bestuif dat weer met een laag cacao. Dek de schaal af met vershoudfolie en zet minimaal twee uur in de koelkast om op te stijven. Langer is nog beter.

20160418_192817

 

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.