Zachte pistachekoekjes

bakken - koek pistachekoek

Eén keer in de vijf tot zeven weken koken we met onze kookclub “De Dove Kwarteltjes” bij Kookatelier Joop Zwiep. De chef stelt het menu samen en wij gaan in groepjes aan de slag met het voor-, tussen-, hoofd- en nagerecht. Deze keer had ik patisseriedienst en het nagerecht bestond uit een aantal friandises (kleine, zoete hapjes voor bij de koffie of thee). Eén van de friandises was dit heerlijke zachte pistachekoekje (bisquit de pistache) en het recept mag ik van Joop met jullie delen!

Als je de kans krijgt om eens met en bij Joop te gaan koken, vooral doen! Het is erg leerzaam, erg gezellig en erg leuk om eens in een professionele keuken te koken.


Friandises

Ingrediënten:

  • 125 gram ontvelde pistachenoten
  • 50 gram ontvelde amandelen 
  • 125 gram suiker
  • 30 gram eiwitten (ong. 1 kleine)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram poedersuikerKoekjes vormen

In plaats van ontvelde hele amandelen kun je ook amandelschaafsel nemen.

Verwarm de oven voor op 150°C. Maal de noten fijn in de keukenmachine of de hakmolen van de staafmixer. Voeg dan de suiker en het bakpoeder toe. Sla het eiwit stijf in een schone, vetvrije kom en meng het notenmengsel daar doorheen. Vorm met je handen (goed bestuiven met poedersuiker, anders plakt het erg) balletjes van het mengsel van ongeveer 10 gram en vorm ze in een eivorm. Rol ze nog even door de poedersuiker zodat ze goed bedekt zijn. Druk ze dan wat platter en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met voldoende tussenruimte, want ze zetten nog wat uit. Bak ze dan 15 minuten. Als je een zoetekauw bent, strooi er dan nog wat poedersuiker overheen als ze nog warm zijn. Laat ze afkoelen en serveer ze op een mooie schaal bij de koffie of thee.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.