IJsthee siroop

drankjes ijsthee siroop

IJsthee is één van mijn lievelingsdrankjes bij warm weer. Ik vind alleen de ijsthee die je in een pak in de winkel koopt niet zo heel lekker. Bovendien zitten de meeste merken vol met smaak- conserverings- en kleurstoffen. Als je zelf een voorraad ijstheesiroop maakt in je lievelings theesmaak, weet je zeker dat je lekkere ijsthee drinkt zonder chemische zooi. Suiker zit er wel in …  veel suiker helaas, maar je gebruikt maar een beetje siroop per glas. Begin met een bescheiden  hoeveelheid en probeer een paar smaken. Zo ontdek je wat je lekker vindt en stel je zelf in no time je persoonlijke ijsthee samen. 

Voor mijn ijsthee heb ik een thee gebruikt van Lekker Hip in Borger en wel de champagne-truffel thee, I kid you not! Warm heerlijk, maar koud ook niet te versmaden.

Ok, het begint dus met thee zetten in een pan. Begin met een kleine hoeveelheid en als je een goede smaak gevonden hebt, kun je altijd een grotere hoeveelheid maken. Neem bijvoorbeeld 250 ml water en schep daar één of twee eetlepels losse thee in. Zoek naar krachtige smaak. Ik gebruik het liefst zwarte thee waar kruiden en of specerijen zijn toegevoegd. Breng het aan de kook en laat het vijf minuten trekken. Giet het vervolgens door een zeef met daarin een koffiefilter om alle theestukjes te verwijderen. Als de thee nog warm is moet je de suiker erin oplossen. 

De verhouding is 1:1 … WAAAT? Ja, 1 deel thee, 1 deel suiker. Op 250 ml thee gaat dus zo’n 250 gram suiker. Blijf roeren tot het helemaal is opgelost. Mocht de thee al teveel zijn afgekoeld, zet de pan dan nog even op het vuur. Als de suiker op magische wijze is verdwenen laat je de thee helemaal afkoelen en giet je het via een trechter over in een flesje of pot een laat je het verder koelen in de koelkast. 

Vul dan een kan of glas met ijsklontjes, en stop er wat schijfjes citroen in. Je kunt er ook nog wat citroensap, blaadjes munt, limoen of ander fruit aan toevoegen. Alles dat past bij de smaak van je thee is prima. Schenk dan wat siroop in de kan en leng het aan met water. Ik gebruik meestal de verhouding 1 deel siroop op 3 delen water. Met 250 ml siroop kun je dan een liter ijsthee maken. Houd je van zoet, maak het dan wat sterker. Houd je juist niet van zoet, voeg dan wat meer water toe. Ik vind het prettig als ik dingen helemaal naar mijn eigen hand kan zetten. Met een ijsthee siroop kan dat, zowel qua smaak als qua sterkte. 

Van welke smaak thee zouden jullie wel eens ijsthee willen maken?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.