Stamppot doet vaak aan de winter denken, maar andijviestamppot eet ik het hele jaar door. Ik vind het altijd een fijne maaltijd voor door de week. Snel klaar, voedzaam en lekker. Bovendien kun je er lekker mee variëren. Doe er bijvoorbeeld eens fijngesneden zongedroogde tomaatjes door of wat geraspte kaas. Meestal doe ik spekjes door een stamppot en deze keer heb ik dat gedaan door middel van spiralen van speklapjes. Als je kids hebt die graag helpen in de keuken, is dit een heel leuk klusje voor ze.
Voor 4 personen heb je nodig:
- 1 / 1,5 kilo aardappelen
- 500 gram andijvie
- klontje boter
- scheutje melk
- 4 speklapjes (gekruid of zelf goed kruiden)
- Satéprikkers
Schil de aardappelen, spoel ze goed af en zet ze op in een laagje water met zout. Kook ze goed gaar, zodat ze straks makkelijk te stampen zijn. Snijd intussen de speklappen in lange repen.
Als je naturel speklapjes hebt, kruid ze dan nog even goed met zout, peper en eigenlijk kan verder alles wat je lekker vindt. Paprikapoeder, kerriepoeder, ras el hanout … Prik het begin van de reep aan een satéprikker en draai de reep er dan omheen. Zet hem bij de punt vast. Bak de speklap spiralen in de koekenpan of op de barbecue (of grill in de oven) gaar. Als de aardappelen gaar zijn stamp je ze fijn. Giet er dan een scheutje melk in en wat klontjes boter. Stamp en roer goed door. Voeg kleine scheutjes melk en klontjes boter toe totdat je tevreden bent over je puree.
Breng op smaak met zout en peper. Roer dan de andijvie erdoor. Schep de andijvie op borden en leg de spiesen eroverheen. Zo heb je van een dagelijkse maaltijd toch iets bijzonders gemaakt!
3 Opmerkingen
Dat ziet er fantastisch uit Esther. En ja, stamppot andijvie eet ik ook het hele jaar door! Ik vind het zo lekker. Speklapjes, ook zo lekker. In de opleiding tot verpleegkundige zat ik intern. Het was een RK-inrichting en de kok was een broeder, broeder Timotheus. Wat een lieve man en hij kon zo goed koken. Hij maakte voor ons wel eens een spekschnitzel bij jawel, de stamppot rauwe andijvie. Schandalig lekker waren die!Die zou ik wel eens willen maken. Ik denk gewoon een speklapje paneren, maar misschien heb jij t.z.t. een recept hiervoor?
Wat een goed idee. Ik zal er eens induiken!
Ah, wat geweldig dat je dat wilt doen! Ik vond ze echt zo lekker 🙂