een bezoek aan Turv Exloo Distillery + Turv Truffels

Update (maart '17): inmiddels is het bedrijf al enige tijd gestopt met zijn activiteiten

Onlangs bracht ik met een aantal mensen een bezoek aan een plek waar ik zeer nieuwsgierig naar was: Turv Exloo Distillery. Het bedrijf is gevestigd in één van de oudste panden die Exloo rijk is. Het bijzondere is dat je aan de buitenkant niets kunt zien van wat er binnen allemaal gebeurt. En dat is nogal wat! Hier wordt namelijk nog echt gedistilleerd en met de modernste technieken worden heerlijk dranken gemaakt. Op dit moment een lekker fruitige gin, een hele zachte jenever en een prime whisky die na slechts 3 maanden op vat al wonderbaarlijk lekker is. Het is voor mij heel lastig een oordeel te vellen over de kwaliteit van sterke drank, omdat ik hiervoor simpelweg de kennis niet in huis heb. Wat ik natuurlijk wel kan zeggen is: vind ik het lekker of vind ik het niet lekker. En lekker vind ik het! Ik zal me in dit artikel dus vooral focussen op het verhaal achter het product en laat de beoordeling van het product zelf aan de kenners over.

Het bedrijf

Turv Exloo Distillery is het kindje van Thieu en Helmy Smakman, die met hart en ziel in relatief korte tijd een prachtbedrijf uit de grond hebben gestampt. Deels letterlijk, want het water dat ze gebruiken voor hun producten komt zeer diep uit eigen tuin. Ze pompen water op dat al een miljoen jaar onaangetast in de diepe aardlagen onder Exloo ligt te wachten op deze mooie bestemming. En dat water is heerlijk! Ook dat heeft invloed op de smaak van het eindproduct. Het water mag volgens de regels geen mineraalwater heten  - ook al is het dat natuurlijk eigenlijk wel -, het is daarom Paleo Water gedoopt.  Het is kristalhelder en wordt vanuit de diepte opgepompt rechtstreeks de destilleerderij in. Daar komt het terecht in één van de vier glazen bokalen, waaraan kraantjes zijn bevestigd zodat je het kunt proeven. 

Het proces

Voor het distilleren hebben Matthieu en Helmy Smakman een installatie neergezet waar je U tegen zegt. Het ziet er indrukwekkend uit en door toepassing van allerlei innovatieve ideeën en door dingen door te voeren waarvan anderen zeiden: 'dat kan niet', kunnen ze nu op een unieke manier op moleculair niveau de smaak en kwaliteit van hun eindproducten bepalen. Als je meer van het proces wilt weten raad ik aan om vooral eens langs te gaan voor een rondleiding. Erg leuk daarbij is het feit dat je in de verschillende stadia van het destilleren kunt proeven wat er met de smaak van het distillaat gebeurt. 

De vaten

De vaten waarin de distillaten van Turv rijpen worden speciaal voor dit doel nieuw gemaakt naar de specifieke wensen van de de meesterdistilleerder. Op de site van Turv is hierover meer informatie te vinden. 

Proeven

En dan is het natuurlijk tijd om te proeven. Op het moment dat wij er waren werd er een gin, een jenever en een prime whisky gemaakt. De gin is fruitig en als je het bij kleine slokjes houdt puur te drinken (en dat lukt me niet met andere soorten gin). Gemengd met tonic is het een heerlijk fris zomers drankje. De jenever is veel zachter en minder branderig dan wat ik normaal van jenever vindt. En de whisky ... echt lekker! Zacht, geurig en het heeft een prachtige kleur.

En natuurlijk moet ik daar dan iets eetbaars van maken!

Turv Truffels; chocoladetruffels met Turv Prime Whisky

Voor ongeveer 20 stuks:

Eten er kids mee van de truffels, maak er dan een paar zonder whisky!

Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een ruime kom. Verwarm de slagroom tot vlak voor het kookpunt en doe dan de boter erbij. Laat de boter smelten en roer alles goed door elkaar. Laat het mengsel iets afkoelen en giet het dan bij de chocolade. Roer tot alle chocolade is gesmolten en doe er dan 2 eetlepels Turv Prime Whisky bij. Roer nogmaals goed door. Laat het afkoelen en zet het dan minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven. 

Zet een bord met de cacao en een bord met de fijngemalen noten klaar. Haal de chocolade uit de koelkast en vorm er met behulp van een lepel balletjes van. De grootte bepaal je zelf. Werk wel een beetje door, want de chocolade smelt snel in je handen. Rol de helft van de balletjes door de cacao en de andere helft door de gemalen noten. Leg ze op een schaal en zet de schaal nog even terug in de koelkast zodat de chocolade weer wat kan opstijven. Lekker bij een kop stevige koffie of een potje thee!

Deze post kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie daarover, zie de disclaimer.

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

  1. Ben terecht gekomen op je(erg leuke!) blog door te googlen op ‘Turv’..nadat ik las over de afschuwelijke brand in hun, te koop staande, distilleerderij en woning, waarbij Matthieu Smakman om het leven is gekomen 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.