Dit is een boek over Bier – review + vaderdag winactie!!

Dit is een boek over bier review
Dit is een boek over bier (direct naar winactie? Klik hier)

Bij het zien van deze titel kreeg ik onmiddellijk het een liedje van Doe Maar in mijn hoofd: Nederwiet. De eerste zin, maar dan ‘dit is een boek over bier’. Het heeft er natuurlijk niets mee te maken, maar iedere keer als ik het boek op mijn bureau zag liggen kreeg ik weer dit liedje in mijn hoofd. Nog meer oude Doe Maar fans in da house

Quote: “Vroeger was bier iets eenvoudigs. Er was praktisch gesproken maar één soort van. Het soort dat lichtgeel is, uit een flesje met een groen of rood etiket werd geschonken in een omgespoeld glas, met twee vingers schuim. Pils heette het.”

⇐ Tegenwoordig kom je hier niet meer mee weg. De keuze in soorten bier en de smaken zijn zo divers dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Bierauteur en bierliefhebber Raymond van der Laan neemt je in dit boek aan de hand mee om je weg te vinden door het woud aan soorten bier. Met de vier basisingrediënten van bier (water, graan, hop en gist) wordt een enorme variatie aan bieren gemaakt en Van der Laan helpt je ontdekken welke bierstijl bij je past.  

Grafische weergave brouwproces

Dit is een boek over bier – het boek

Het boek begint met een korte visuele uitleg over het brouwproces, gevolgd door uitleg over de ingrediënten die gebruikt worden bij het brouwen van bier, alcohol percentages, soorten glazen en smaakkenmerken van meer dan 20 bierstijlen en -categorieën. 

Hierna volgt de bespreking van meer dan tachtig soorten bier en brouwerijen die de bieren maken. Bij iedere bierstijl staat vermeld wat het alcohol percentage is, welke kleur het heeft, bij welke temperatuur je het moet drinken, of het een bewaarbiertje is en in welk soort glas je het zou moeten drinken. Achter de bierstijl tref je een opsomming aan van verschillende bieren in die stijl van verschillende brouwerijen. Zo lees ik bij mijn lievelings bierstijl (Bock) dat het een bier is dat oorspronkelijk uit Einbeck komt, dat het smaakbepalende ingrediënt mout is en dat het goed past bij eten met een uitgesproken smaak.  

boek fragment

Dit is een boek over bier

is een heel praktisch boek dat je helpt een keuze te maken in het grote aanbod van bier. Je leest wat de smaakkenmerken van de verschillende soorten bier zijn en leert zo welke soort bier bij welke gelegenheid past en welke soort bier aansluit bij je eigen smaakvoorkeuren. Een aanrader voor de bierliefhebber die er iets meer van wil weten. 

boek fragment

Dit is een boek over bier: VADERDAG WINACTIE!

Heb jij nog geen leuk cadeautje voor één van de vaders in je leven en houdt die persoon van bier? Dan zou ik meedoen met deze winactie want ik ga mijn exemplaar van ‘Dit is een boek over bier’ verloten!

Wat moet je doen?

 • geef hieronder in de comments aan dat je mee wilt loten;
 • zet er even bij waarom juist jouw bijzondere vader dit boek zou moeten hebben;
 • van likes en volgers op social media wordt Out heel blij dus volg je nog niet? Doe het effe 😉 Hieronder vind je de buttons die rechtstreeks leiden naar de verschillende sociale kanalen van Out mijn Keuken (is overigens geen voorwaarde voor deelname)

Dit is een boek over bier coverDeze winactie loopt een week. Volgende week donderdagochtend (15 juni) neem ik per e-mail contact op met de winnaar zodat het boek nog ruim voor vaderdag verzonden kan worden. Doe je mee?

Mocht je nou niet winnen, het boek is bij bol.com te koop voor €14,95 en ik denk dat iedere bierliefhebbende vader er erg blij mee zal zijn. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Het boek is mij voor het schrijven van dit artikel ter beschikking gesteld door de uitgever (Fontaine)
©Outmijnkeuken.nl

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

12 comments

 1. Wat een geweldig cadeau. Mijn vader is een levensgenieter wat biertjes betreft. Abdijbiertjes, ipa bier, buitenlandse donkere biertjes. Regelmatig bezoekt hij bierproeverijen en telkens weet hij weer met met veel plezier te vertellen over bier. Echt een leuk cadeau voor hem.

 2. Hallo! Winnen is sowieso geweldig, net als mijn vader. Mijn vader is een bijzondere man. Ik heb hem altijd moeten delen met heel veel andere broers en zussen en inmiddels is hij ook nog grootvader van een boel kinderen, maar dat maakt helemaal niets uit; wij zijn altijd welkom, allemaal, 24/7. Onze vader staat altijd voor ons klaar. Onvoorwaardelijk. Het maakt niet uit wat we nodig hebben; een luisterend oor, advies en goede raad, een lift of een helpende hand. De mogelijkheden zijn eindeloos, hij doet altijd alles wat hij kan.
  Zijn vader-taak voert hij al meer dan 40 jaar uit en dat is natuurlijk een intensieve opgave. Juist daarom kan hij er enorm van genieten als hij de mogelijkheid heeft om een boek te lezen of een biertje te drinken. Dit is de korte versie van de reden waarom mijn bijzondere vader dit boek moet winnen.

 3. Goedemorgen, heb helaasvgeeb vader meer, maar ik zou er iemand anders heel blij mee maken. Dus ik hoop dat het niet alleen voor vaders geld.

 4. Mooi actie !
  Helaas is mijn vader 13 maart jl overleden , hij dronk af en toe een biertje en genoot hier dan ontzettend van !

  Mijn vriend en vader van onze 2 zonen drinkt ook graag een pilsje op z’n tijd
  Onze 2 zonen , bijna 18 & 16 jaar krijgen de smaak ook te pakken
  Het zou mooi zijn om onze zoons dit mooie boek aan hun vader te geven met Vaderdag ,
  Ook mijn vriend heeft geen vader meer en dan kan het boek toch een beetje een familieboek blijven

 5. Mijn vader heeft in zijn jongere jaren altijd bier gebrouwen. Twee jaar geleden heb ik zijn bierbrouw spullen overgenomen en is het ook bij hem weer helemaal gaan leven. Eens in het jaar brouwen we samen een lekker biertje. Dit jaar een IPA met sinaasappel en perzik. Het zou heel leuk zijn om hem dit boek cadeau te kunnen geven.

 6. Wij, Lucas & Eva (tweeling) doen graag mee voor papa omdat hij graag meer weet van biertjes dan opa haha. En daarvoor hebben we mama vanalles laten doen 😉
  Facebook: Linda Raaijmakers (geliked en gedeeld)
  Twitter: lindaenbjorn (volg en retweet)
  Instagram: lindaenbjorn (volg)
  Pinterest: lindavanduren/ (volg en gepind)
  Google+: lindaenbjorn (volg en gedeeld)

  High-five, Lucas & Eva

 7. Mijn man drinkt graag een biertje, dus dit zal een leuk vaderdag cadeau zijn.
  Ik doe graag mee en volg je op alle kanalen.

 8. Mijn pa drinkt vrijwel nooit alcohol; hem kan ik hier niet blij mee maken. Dat in tegenstelling tot een goede vriend. Dit is alvast een leuk cadeau voor zijn verjaardag.

 9. Mijn vader houdt van het Bourgondische leven, geniet daar ook enorm van.. Dus wat zou het mooi zijn om hem te verrassen met zo’n mooi boek om de bierwereld nog beter te ontdekken..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge