Recensie | Home Sweet Home XMas – Yvette van Boven

Home Sweet Home Xmas
Home Sweet Home Xmas - Yvette van Boven

Home sweet home xmas - Yvette van Boven

Ik begin meteen met een dikke vette disclaimer want ik weet niet of mijn recensie over dit boek helemaal objectief zal zijn. Ik ben namelijk al jaren een Van Bovenadept. Ik vind niet alleen haar tv programma, artikelen in kranten en tijdschriften en kookboeken goed en mooi gemaakt, maar ik vind het gewoon ook een ontzettend leuk mens. Vind je dat ook, dan kun je rustig verder lezen. Voor een meer kritische blik op het boek verwijs ik je graag naar objectievere boekbesprekingen.

Van Boven kwam naast een nieuwe televisieserie dit najaar met maar liefst twee nieuwe boeken. Het eerste is Home Sweet Home waarin Van Boven ons kennis laat maken met de veelzijdige Ierse keuken van haar jeugd. Het tweede boek ligt voor me, Home Sweet Home Xmas, een lekkere dikke pil met een ontegenzeggelijk winterse uitstraling. De cover belooft ons 'bergen makkelijke recepten voor een onbezorgd feest'.

En mensen: doe dat nou eens, zo'n onbezorgd feest!! Ieder jaar lees en hoor ik overal stressverhalen over de feestdagen en met name het kerstdiner. Kerst is voor heel veel families al een lastige en potentieel explosieve periode omdat we nou eenmaal niet gewend zijn om zo lang op elkaars lip te zitten. Er wordt een borrel gedronken oom Jaap maakt een ongepast grapje over neefje Nico, moeder Tineke roept tegen vader Piet dat hij zijn broer (te weten oom Jaap) wel eens tot de orde mag roepen en BAM, de hele boel escaleert en explodeert. En dan moet het kerstdiner nog beginnen.

Mijn advies: leg de lat nou niet te hoog. Maak gerechten die je kent en waarvan je weet dat je ze goed kunt maken en dat ze lekker zijn. Wil je iets nieuws maken, oefen dan één of twee keer van tevoren zodat je goed weet waar je tegenaan gaat lopen. Het hoeft allemaal heus niet zo fancy. Het moet lekker en gezellig zijn en die gezelligheid is ver te zoeken als je in de keuken de haren uit je hoofd staat te trekken.

Maar goed, we dwalen af. Terug naar Yvette! Home Sweet Home Xmas staat - zoals we van haar gewend zijn - vol met Van Bovens illustraties en de foto's zijn ook deze keer weer van de hand van partner Oof Verhuren. Never change a winning team! De sfeer in het boek is zoals we eigenlijk allemaal heel graag kerst zouden willen vieren. Gezellig, relaxt, warm en met voor de kerstdis een verfrissende wandeling door de sneeuw, dát!

Ik ben ervan overtuigd dat het je gaat lukken met het boek van Yvette in de hand. Er staan inderdaad stapels recepten in, echt voor elk wat wils en bij ieder recept staat hoe je het moet voorbereiden en wat je dan vervolgens op het moment zelf nog moet doen. Ze neemt je als het ware aan de hand mee en stress en paniek zijn dan ook echt niet meer nodig. Ben je toch nog een beetje onzeker, maak het gerecht dan in ieder geval een keer om te oefenen. Je vindt in dit boek natuurlijk recepten voor de kerstmaaltijd, maar ook voor het ontbijt, hapjes tussendoor, drankjes en kleine gerechtjes kun je er terecht.

Maar het begint met ontstresstips en een handig planlijstje. Wanneer moet je wat doen om zorgeloos de feestdagen door te zeilen. In het hoofdstuk 'de morgen' vind je allerlei gerechtjes voor het ontbijt. Denk bijvoorbeeld aan briochekrullen, wentelteefjes of havermoutpannenkoekjes. Bij 'de drankjes' een champagnebowl, dennensiroop en advocaat. Bij de 'hapjes' vind je lekkere kaasgougères (binnenkort vind je een variatie hierop als voorgerecht in mijn vegetarische kerstmenu op deze site) en gefrituurde augurkjes.

Dan gaan we naar het echte werk. Een soep is altijd een goede keuze voor een diner omdat je het goed van tevoren kunt bereiden. Yvette geeft je recepten voor een crèmesoep van prei, een pastinaak-appelsoep en bijvoorbeeld een garnalenbisque. Bij de hoofdgerechten vind je voor elk wat wils, een goede pastei, een prachtige porchetta van buikspek of gevulde fazant. Bij ieder recept loodst Van Boven je door de lastige punten heen, het enige dat je echt zelf moet kunnen is goed lezen. Bij de nagerechten vind je recepten voor onder andere custardpudding, pavlova met stoofperen en een waanzinnige trifle met onder andere zoute karamel.

Van Boven sluit het boek af met complete menu ideeën, zodat je je ook daar niet meer druk over hoeft te maken. Zij weet tenslotte precies welke gerechten goed bij elkaar passen!

Home Sweet Home Xmas - conclusie

Zoals ik al zei, voor mij staat - zonder dat ik het boek van Van Boven inkijk - al als een paal boven water dat het wel goed moét zijn. Haar stijl spreekt me aan en we hebben een erg overeenkomende smaak want ik vind vrijwel alles wat ze maakt heerlijk. Bladerend door het boek heb ik voor mezelf al minimaal drie of vier diners samengesteld die ik absoluut eens ga koken. Ik denk dat bij mij dit jaar in ieder geval de kerstporchetta van Van Boven op tafel komt. Wil je ook een smakelijk, goed voorbereid en stressvrij kerstdiner? Dan kan ik je een kerst aan de hand van Van Boven van harte aanbevelen!

 Bekijk op bol.com

Dit vind je vast ook leuk

4 comments

  1. Ik ga ook voor de Kerst porchetta! Al staat ‘ie waarschijnlijk al tijdens een eerder etentje op tafel want met Kerst ga ik dit jaar voor de verandering eens niet koken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.