Kippenvleugels gegaard in cola

hoofdgerechten kip hapjes/snacks kippenvleugels

Een aantal jaar geleden maakte ik al eens kip gegaard in cola. Ik had er hele enthousiaste verhalen over gelezen, maar toen het eenmaal op mijn bord lag …. neeeeeh. Het was het niet helemaal. Ook qua smaak vond ik het niet heel bijzonder. Nu had ik kippenpoten gebruikt en daar ging het misschien wel een beetje mis. Een poosje geleden kwam ik een recept tegen voor cola-kip maar dan met kippenvleugels. En die zouden net zo lekker moeten zijn als de chicken wings van Kentucky Fried Chicken. Ken je die enorme emmers met chicken wings die gegeten worden in Amerikaanse series? Dit zouden ze moeten zijn! 

Dit recept is van Matt Preston, bekend van Masterchef Australia, en is mij uitstekend bevallen. De ergste nachtmerrie van iedere tandarts want het bevat zowel reguliere (en dus suikerrijke) cola als een heleboel bruine suiker. Maar heel af en toe moet dat kunnen toch? Ik heb het niet als snack gebruikt, maar geserveerd als avondeten met sla en gebakken aardappelen. Volgens het recept zou alle cola moeten verdampen in de oven, maar dat gebeurde bij mij niet. Ik heb dus na de eerste 3 uur baktijd flink wat cola weggescchept en dat heb ik ingekookt tot een stroperig sausje (gewoon in een pannetje op het vuur laten pruttelen zodat het vocht eruit verdampt en de vloeistof dikker wordt). Het werden heerlijke plakkerige stukjes kip, waarvan het vlees zo van het bot viel. 

Het volledige recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het uiteraard graag.

 

 

hoofdgerechten kip hapjes/snacks kippenvleugels

Kip-cola vleugels

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 4 hours
Totale tijd: 4 hours 10 minutes
Porties: 4 personen

Lekkere plakkerige kippenvleugels die langzaam gegaard zijn in cola.

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 140 graden.

  2. Neem een ruime ovenbestendige pan of braadslee en doe daarin 750 ml cola. Voeg dan de suiker, de knoflook, de sojasaus, het citroensap en de ui toe en roer het goed door elkaar. Voeg dan de stukken kipvleugel toe en giet er zoveel cola bij dat de vleugels bijna onderstaan.

  3. Zet de pan of braadslee dan 3 uur in de oven. De vloeistof moet volledig verdampen en de vleugels moeten kleverig zijn. Dit kan wel zo'n 4 uur duren, maar controleer na 3 uur even of alles goed gaat. Op het laatst kunnen ze namelijk snel te bruin worden omdat er veel suiker in de cola zit.

Notities

1. Neem geen cola light, want je hebt de suiker in de cola juist nodig. 2. Als het vocht niet volledig dreigt te verdampen, schep er dan wat uit na de 3 uur baktijd. 3. Dit gerecht is heerlijk met sla en gebakken aardappelen.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge