Boerenkool stamppot met worst en spekjes

Recept boerenkool met worst

 

Boerenkool met worst? Echt? Heb je daar een recept bij nodig? De meeste mensen misschien niet, maar je zult het maar voor het eerst moeten maken en je afvragen hoe het ook alweer zat met die verhoudingen en hoe krijg je het mengsel eigenlijk lekker smeuïg. Voor de boerenkoolbeginners onder ons heb ik dus even uitgeschreven hoe ik boerenkool maak. Ik gebruik altijd de verhouding 1:2. 100 Gram boerenkool op 200 gram aardappelen. Ik gebruik boerenkool stamppot ook vaak om restjes op te maken. Restjes kaas, restjes crème fraîche, restje yoghurt of kwark. Je kunt van alles gebruiken om een lekkere smeuïge stamp te maken. De kunst is om het niet te overdrijven en precies op het goede moment te stoppen met het toevoegen van dingen. En natuurlijk is een lik mosterd erbij heerlijk en wat ik ook veel doe: fijngesneden augurken erbij.

In het recept hieronder lees je hoe ik het precies heb gemaakt. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik het uiteraard graag!

Recept boerenkool met worst

Boerenkool stamppot met worst en spekjes

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollandse pot
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 20 minutes
Totale tijd: 30 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

De klassieke boerenkool stamppot. Klink simpel, maar je zult het maar voor het eerst moeten maken. This is how I do it! 

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Schil de aardappelen, spoel ze schoon en doe ze in een ruime pan. Ik gebruik hiervoor altijd mijn soeppan. Doe wat water op de aardappelen en doe er wat zout bij. Strooi dan de boerenkool op de aardappelen en haal de rookworst uit de verpakking. Leg de worst op de boerenkool, doe de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Bak intussen de spekjes uit in een droge koekenpan.

  2. Kook het in 20 minuten gaar. Haal de rookworst uit de pan en houd hem warm in aluminiumfolie. Giet af en stamp de aardappelen met de boerenkool met een grove stamper. Je krijgt dan een wat droog mengsel en de kunst is om dat mooi smeuïg te krijgen. Dit doe je door wat melk en boter toe te voegen en als je nog een restje crème fraîche hebt, kun je dat er ook prima door roeren. Roer eerst de spekjes met aanhangend vet erdoor. Dat geeft niet alleen smeuïgheid, maar ook smaak. Roer dit goed door en is het geheel nog te droog, voeg er dan wat klontjes boter bij. Als dit is gesmolten en het is nog een beetje te droog, giet er dan in kleine beetjes wat melk bij tot je de juiste smeuïgheid hebt. Terwijl ik stamp en meng, laat ik de pan altijd op een heel laag vuurtje staan. Dit voorkomt dat de boerenkool teveel afkoelt tijdens het bewerken. Pas wel op voor aanbranden!

  3. Schep de boerenkool op borden en geef er een stuk rookworst bij. Lekker bij boerenkool is mosterd of wat in stukjes gesneden augurk. Heb je nog wat restjes kaas, rasp die dan en strooi die erover. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge