Boterpuntjes

bakken - koek boterpuntjes

 

Vandaag een recept uit het Vlaamse bakboek 'Niet zomaar ... Koekjes!' van Danny Capon. Binnenkort vind je hiervan een uitgebreidere bespreking online. Vandaag deel ik er alvast een recept uit met jullie. Ik ben gek op boterkoek en mijn oog viel dus ook onmiddellijk op het recept voor boterpuntjes op pagina 54. Ze zijn zo klaar, dus je kunt ze prima nog even maken voordat je bij oma op nieuwjaarsbezoek gaat!

Het uitgeschreven recept staat hieronder. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het uiteraard graag!

 

Boterpuntjes

Gang: Patisserie
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 10 minutes
Totale tijd: 20 minutes
Porties: 20 stuks
Auteur: Uit: Niet zomaar ... Koekjes! van Danny Capon

Een smakelijke variatie op de traditionele boterkoek

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Kluts het ei, weeg 30 gram af en bewaar de rest voor het bestrijken van de koek. Verwarm de oven voor op 230°C.

  2. Roer de boter even goed door en meng de beide soorten suiker er vervolgens doorheen. Dit kun je met een houten lepel doen, maar op een lage stand mixen gaat beter. Doe dan het ei erbij en mix totdat het helemaal is opgenomen. Voeg vervolgens de bloem toe en daarna het zout en de citroenrasp. Vorm er een mooi soepel deeg van dat een beetje het midden houdt tussen deeg en beslag. Als je het deeg van tevoren bereid, leg het dan niet in de koelkast want dan stijft de boter teveel op. 

  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm met je handen van het deeg een vierkante of rechthoekig plak door met de muis van je hand of je vingers het deeg de goede kant op te duwen. Stijk dit in met het overgebleven geklutste ei en zet het 8 tot 10 minuten in de hete oven. Houd de kleuring van de koek even in de gaten, zodat je niet te laat bent met het uit de oven halen. 

  4. Het deeg blijft na het bakken zacht. Je kunt het dus niet onmiddellijk snijden. Als het afkoelt gaat het stollen en wordt het krokant. Als het teveel is afgekoeld, kun je er dus ook geen mooie stukken meer van snijden. Je moet dus even het goede moment afwachten waarop het deeg nog goed te snijden is en niet meer onder je mes 'wegloopt'. Bij mij was dit ongeveer na een kwartier. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.