Sporten, hoe houd je dat vol?
Vorige week schreef ik een artikel over zwangerschapsvergiftiging en dat is ontdekt dat vrouwen die te maken hebben gehad met zwangerschapsvergiftiging op latere leeftijd een flink grotere kans hebben op hart- en vaatziekten. Ik heb best veel mailtjes gekregen van vrouwen die - net als ik - behoorlijk zijn geschrokken van deze informatie. Nogmaals: ik heb de wijsheid niet in pacht, maar lees je in en overleg met je huisarts of je in de risicogroep valt. Voor mij persoonlijk luidde dit een omslag in. Een soort van: 'get off your ass and move!'. Hoe dit voor jou werkt, is volledig aan jou.
Nou ben ik iemand die vol enthousiasme aan dingen begint, maar het dan vervolgens ook volhouden is een heel andere uitdaging. Dit herkent vast niemand! Toen ik de lange wandelingen met de hond een tijdje had gedaan en ik toe was aan een volgende stap zag ik daar enorm tegenop. Ik deed daar een beetje zielig over via Whatsapp tegen mijn best buddy in life en zij stuurde mij deze.
Ik heb er inmiddels een paar weken sportschool opzitten en ik merk echt al wel verschil. Ik houd het al veel langer vol en zowel de snelheid als het niveau kunnen al een beetje omhoog. Vind ik het leuk? Nee, echt niet. Hoe ga ik er dan toch voor zorgen dat ik het vol ga houden? Voorlopig zijn er maar twee dingen die werken voor mij: de wetenschap dat het moet voor mijn gezondheid en muziek. Dit laatste magische middel zet ik al jaren in als het huis gepoetst moet worden en nu gebruik ik het om zin in beweging op te wekken. Om me voor te bereiden op het knagende gezeur van mijn inner voice, dat het heus niet zo lang hoeft of zo zwaar of dat we vandaag best een keertje kunnen overslaan, heb ik tips verzameld van collega bloggers. Dat de smoesjes gaan komen staat als een paal boven water, ik moet me daarop voorbereiden dus. En misschien heb jij er ook iets aan! Hieronder een lijstje met tips die ik zoal kreeg:
10 tips om sporten vol te houden voor sporthaters
1. Muziek
Mijn allereerste tip noemde ik al: muziek! Muziek kan je stemming bevestigen en veranderen. Als je liefdesverdriet hebt kun je geen genoeg krijgen van allerlei liefdesliedjes omdat het je bevestigt in hoe ellendig je je voelt en het zorgt ervoor dat je er nog heerlijker in kan zwelgen. Andersom werkt het ook. Als je zo'n dag hebt dat je nergens zin in hebt, werkt een lekker vrolijk dansdeuntje vaak om je eruit te trekken zodat je toch iets gaat doen. Zelf heb ik voor huishoudelijke taken een meebrul playlist die ervoor zorgt dat ik bijna ongemerkt en luid zingend als een wervelwind door mijn huis raas. Maak een playlist (bijvoorbeeld op Spotify) met muziek in het ritme waarop je loopt of fietst en het helpt je echt om door te zetten.
2. Activity tracker
Van verschillende mensen (waaronder Daniëlla en Anne-Marie) kreeg ik de tip om een fitbit of een andere activity tracker aan te schaffen. Hiermee kun je alle activiteit op een dag bijhouden, doelen instellen, je hartslag zien en zien hoeveel calorieën je verbruikt hebt en nog veel meer. Het horloge geeft aan of je voldoende beweegt op een dag en dat schijnt enorm te stimuleren om wat vaker de fiets te pakken of toch nog een extra rondje te gaan lopen. Ik ben in februari jarig en dat lijkt me nou een heel goed verjaardagscadeau. Hoewel ik ook wel denk dat zo'n apparaat obsessieve trekjes bij me los kan gaan maken.
3. hardlopen
Hardlopen is iets dat ik na een periode cardio op de sportschool wil gaan doen. Het is de ideale sport voor mij omdat je het kunt doen wanneer het je uitkomt en meer dan een paar goede schoenen heb je niet nodig. Eerst een beetje conditie opbouwen in de sportschool en dan ga ik dat rustig aan vervangen door hardlopen. Naar de sportschool ga ik dan nog voor wat krachttraining om mijn spieren wat sterker te maken. Althans ... dat is het plan. Henrieke schreef een blog over beginnen met hardlopen en daar vind je allerlei goede tips hoe je dat aan moet pakken.
4. Niet lullen maar poetsen
Wat mij bijzonder aansprak is wat verschillende bloggers adviseerden (in veel vriendelijker bewoordingen overigens): niet zeiken maar doen! Niet lullen maar poetsen! Kom van die bank af en geef jezelf een schop onder je kont! Verstand op nul en gaan! Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mij spreekt dat wel aan.
5. Sportmaatje
Van verschillende kanten hoorde ik ook: doe iets wat bij je past en zoek een sportmaatje die op hetzelfde niveau sport als jij. Ik zet hem in het rijtje voor jullie, niet voor mij. Ik ken namelijk niet één sport die bij mij past (wie weet komt dat ooit nog eens) en mijn niveau is zo dramatisch dat ik niemand ken die ik met mijn geklungel lastig wil vallen. Bovendien ben ik een einzelgänger, ook dat nog.
6. Luisterboeken
Wat ik een hele waardevolle tip vond: luisterboeken! Als de muziek even niet werkt laat ik me voorlezen en dan ga ik zo mee in het verhaal dat de tijd veel sneller lijkt te gaan. Ik ben al jaren lid van de bibliotheek en die hebben tegenwoordig een hele handige app met luisterboeken. Honderden titels waarmee je tijden vooruit kunt. Ook heerlijk in je oren als je de hond uitlaat of staat te koken trouwens.
7. Realiseer je: je bent niet alleen
Een soulmate vond ik in Dewy die net zo'n held is in smoesjes verzinnen als ik maar die wel gaat en achteraf altijd blij is dat ze is gegaan. Ook een soort van 'niet zeuren maar doen' dus eigenlijk. Toch fijn als je hijgend en puffend tussen al die strakke, fitte mensen op de crosstrainer staat om te weten dat je niet alleen bent.
8. The magic word: leuke kleding
Misschien een beetje een meisjes ding (hoewel ... als ik in de sportschool om me heen kijk kunnen de mannen er ook wat van hoor), maar deze tip helpt inderdaad ook: koop kleding waar je je lekker in voelt als je gaat sporten. En dan niet alleen van dat praktische, maar ook van de mooi. Dat vind ik overigens nog wel lastig hoor. Er is maar weinig sportkleding die ik echt mooi vind. En dan die schoenen ... laten we het daar maar niet teveel over hebben.
9. FIT30
Joyce is een mede sporthater die de oplossing vond in FIT30. Ik heb haar artikel even goed gelezen en ik ben best enthousiast over dit programma. Als ik straks mijn conditie zo op peil heb dat ik kan gaan hardlopen en me in de sportschool kan gaan bezighouden met het sterker maken van mijn spieren zou dit ideaal zijn. Helaas heb ik het programma nog niet gevonden in mijn woonplaats, maar wie weet komt dat nog.
10. Focus je op het proces
Verschillende bloggers gaven ook het waardevolle advies: focus je op het proces en niet op het einddoel. Geniet van de verandering die je lichaam ondergaat terwijl het gebeurt, wees tevreden met wat je per keer doet en wees je bewust van de voortgang die je maakt zonder dat je steeds denkt: het moet meer en het moet sneller. De truc zit hem in het volhouden en dat lukt alleen als je intussen geniet van wat je al hebt bereikt.
Tot zover de tips en nu: kom van die bank af! Dat roep ik tegen mezelf hoor ... wat jullie doen moet je lekker zelf weten!
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
De afbeeldingen komen van Pixabay en Canva.
Teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken.
©outmijnkeuken.nl
2 Opmerkingen
Leuk artikel! En leuk ook dat je zo af en toe of topic gaat, want schrijven kan je!
Nou, wat lief! Ik word er helemaal verlegen van. Dank je!