Lang, lang geleden werkte ik als afdelingssecretaresse van de Quality Department bij Philips DAP (Domestic Appliances and Personal Care) in Groningen. Onze afdeling deed allerlei producttesten en we hadden dan ook een grote voorraad van allerlei Philips apparatuur in verschillende staat van ontbinding in een grote archief-/voorraadkast staan. Er stonden ook heel veel apparaten die nog prima in orde waren en toen het hoofdkantoor van Groningen naar Amersfoort zou gaan verhuizen werd er opruiming gehouden. Zo kom ik aan mijn Philips Delizia IJsmachine, inmiddels al zo’n 15 jaar in mijn bezit en ik weet niet precies hoe lang hij al in de archiefkast op kantoor heeft gestaan. En hij doet nog min of meer waar hij voor gemaakt is, met een beetje hulp van de vriezer maakt hij nog steeds ijs. Rechtstreeks uit het apparaat ijs eten, dat trekt hij niet meer. Het ijs moet echt wel even de vriezer in. Maar met een beetje geduld, liefde en aandacht zorgt hij er nog altijd voor dat we af en toe bijzonder ijs eten.
Onlangs heb ik een soort ijs gemaakt dat ik nog niet eerder had gemaakt. Yoghurtijs, het klinkt bijna gezond!
Voor ongeveer een liter yoghurtijs heb je nodig:
- 3 eieren
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 25 gram crème fraîche
- 500 gram Griekse of Turkse yoghurt
- ijsmachine (zorg dat het vrieselement al minimaal 12 uur in de vriezer gelegen heeft)
Klop met een garde de eieren en de suiker totdat er een lichtgele schuimige massa ontstaat. Doe de crème fraîche in een pannetje en breng het aan de kook. Giet dit in een straaltje bij het eiermengsel terwijl je stevig blijft kloppen. Giet het geheel terug in het pannetje en zet het op heel laag vuur. Laat het zachtjes sudderen (niet koken!) tot het mengsel dik genoeg is. Het moet aan de achterkant van een lepel blijven hangen. Giet de custard dan in een kom en laat het volledig afkoelen. Als het koud is gaat het nog minimaal vier uur in de koelkast.
Schep dan de yoghurt door de koude custard en meng het goed door elkaar. Giet het mengsel in de kom van de ijsmachine en laat hem ongeveer een half uur tot 45 minuten draaien. Mijn oude Philipsje heeft behoorlijk wat tijd nodig. De modernere ijsmachines doen het vast sneller. Het ijs is klaar als het een gladde romige structuur heeft. Daarna moet het bij mij altijd nog even minimaal een uurtje de vriezer in, maar voor modernere ijsmachines geldt dat je het rechtstreeks uit de machine kunt eten.
Wat is jouw favoriete ijs?