Pubstyle geroosterde aardappelen met kaas en bacon

bijgerechten met aardappel pubstyle

Er is genoeg gezonde voeding die heel erg lekker is, maar er is nog veel meer lekkers dat eigenlijk niet zo goed voor je is. Dit recept is er zo één. Ik raad je aan om dit zeker niet dagelijks te eten, er zit namelijk nogal wat vet in. Bewaar dit recept voor een bijzondere gelegenheid en geniet er dan met volle teugen van.

Wat zit erin?

De aardappelen worden geroosterd in de oven. Omdat je ze niet voorkookt, maakt het niet zoveel uit welke soort aardappelen je gebruikt. Het recept leent zich dus ook prima voor het opmaken van restjes van verschillende soorten aardappelen. De bacon die ik heb gebruikt wordt bij AH verkocht onder de naam Pannenkoek Spek. Deze bakt heel mooi droog en knapperig en dat is heerlijk in die gerecht. Een beetje van het vet dat je eruit bakt gebruik je weer bij de aardappelen, dus gooi het vet niet meteen weg!

Verder zitten er twee soorten kaas in: Manchego (een Spaanse schapenkaas) en Cheddar (een van oorsprong Engelse koeienkaas). Beide zijn in de supermarkt verkrijgbaar (zeker online). Let bij de aanschaf van de cheddar wel op de kwaliteit. Er is een hoop bagger cheddar in omloop en die is plakkerig en heeft weinig smaak.  

 

 

Bij de aardappelen heb ik kort gekookte broccoli geserveerd en een in de pan gebakken kipdijfilet. Het volledige recept vind je hieronder. Heb je vragen of opmerkingen, reageer dan hieronder bij de comments. Zo kunnen andere mensen ook meelezen en -praten. Ik doe mijn beste zo spoedig mogelijk te reageren. 

 



Geroosterde aardappelen met kaas, bacon en crème fraîche

Gang:

Bijgerecht

Voorbereiding: 15 minutes

Kooktijd: 30 minutes

Totale tijd: 45 minutes
Porties: 4

De aardappelen worden geroosterd in de oven en worden daardoor heerlijk knapperig. Daarna gaan ze nog een tijdje terug in de oven met kaas en bacon.

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Snijd de bacon in grove stukken. Verhit een koekenpan en bak de bacon hierin knapperig (zonder vet in de pan te doen). Laat de bacon in een vergiet glijden en vang het bakvet op. Zet apart tot gebruik. Doe een el boter in de nog hete pan om te laten smelten.

  2. Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Schil de aardappelen en snijd ze in parten. Zorg dat alle parten ongeveer even groot zijn. Doe de aardappelparten in een ruime kom en voeg een eetlepel van het baconvet en de gesmolten boter toe. Bestrooi met zout, knoflookpoeder en gerookt paprikapoeder en hussel alles goed door elkaar. Alle aardappelen moeten van een laagje voorzien worden.

  3. Verdeel de aardappelen over de bakplaten. Zorg dat ze niet over elkaar heen liggen. Schuif de platen in de oven en bak de aardappelen 15 minuten. Keer ze vervolgens om en bak nog 10 tot 15 minuten. Ze zouden nu goudbruin en knapperig moeten zijn.

  4. Doe de aardappelen vervolgens in een ovenvaste schaal en verdeel ze over de bodem (ze mogen nu wel over elkaar heen liggen!). Bestrooi de aardappelen eerst met de manchego kaas en verdeel vervolgens de bacon erover. Als laatste verdeel je de cheddar erover. De schaal gaat nu nog 2/3 minuutjes de oven in totdat de kaas gesmolten is.

  5. Haal de schaal uit de oven. Bestrooi met de ringetjes lente-ui en schep de crème fraîche er in klontjes overheen. Serveer direct.

Notities

Moet je dit elke dag eten? NEE! Er zit behoorlijk wat vet in, dus bewaar dit recept voor een bijzondere gelegenheid en maak het zeker niet te vaak!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Dit vind je vast ook leuk

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge