Kipkerrieragout

Kipkerrieragout
Kipkerrieragout

Het recept voor kipkerrieragout stamt al uit een Allerhande uit 2005 en wel het eerste nummer van dat jaar. In die tijd knipte ik trouw recepten uit de Allerhande die vervolgens op een grote stapel terecht kwamen. Af en toe ging ik door de stapel en viste ik er iets uit wat ik ging maken, soms pas jaren later. Zo ook deze en dit is inmiddels één van de favorieten in huize O. Als ik aan mijn kroost vraag: ‘Wat willen jullie eten vanavond?’ krijg ik negen van de tien keer het antwoord: ‘kipkerrie!’.

Kipkerrieragout: het originele recept

Het originele recept is hier te vinden. Ik heb er in de loop der tijd wel het één en ander aan aangepast. Zo gebruik ik vaak wat meer crème fraîche om het wat romiger te maken en omdat verse doperwten niet altijd en overal te krijgen zijn, gebruik ik ze ook regelmatig uit de diepvries. Die zijn net zo lekker en hebben ook nog een beetje bite. De gebakken uitjes waarmee je het gerecht aan het einde volgens het recept moet bestrooien laat ik eigenlijk altijd weg, omdat mijn jongste er geen liefhebber van is. Verder heb ik de hoeveelheid kerriepoeder drastisch verhoogd, wat ik zeker aanraad als je supermarkt kerriepoeder gebruikt. Een half potje mikte ik er soms in. Nou houden wij wel van een beetje pit, maar van 1 theelepel kerriepoeder verandert hooguit de kleur van de saus een beetje, maar qua smaak proef je daar niks van terug. Op aanraden van een kookkennis ben ik daarom voor mijn versie van vanavond naar de plaatselijke toko gegaan en heb daar een bakje ‘kerrie madras’ gehaald. Met drie theelepels kwam ik nu een heel eind. Wat een verschil zeg!

Nog een tip: vervang de kipfilet door kipdijfilet. Op de markt en bij slagers wordt het vaak met bot verkocht (dan wel even ontbenen), maar bij Albert Heijn liggen ze gewoon als filetjes in het schap, in allerlei varianten. Kipdijfilet is veel malser en droogt veel minder snel uit tijdens het bakken. Eigenlijk gebruik ik nooit kipfilet meer, alleen  nog maar kipdijfilet.

Kipkerrieragout: mijn recept

Hieronder heb ik het recept uitgeschreven zoals ik het maak. Daaronder vind je een knop om in één keer alle ingrediënten op je boodschappenlijstje te zetten. 

Kipkerrieragout

Kip Kerrie Ragout

Gang: Hoofdgerecht
Totale tijd: 40 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Allerhande / Out mijn Keuken

Een recept uit een oude Allerhande, behoorlijk aangepast naar de smaak van Out

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snijd de bleekselderij in stukjes, de ui fijn en de kip in reepjes. Verhit de olie in een wok en fruit er de ui en de bleekselderij in. Voeg dan de kip toe en bak een paar minuten totdat ze licht aangebakken zijn. Strooi dan de bloem erover en vervolgens de kerrie. Als je later nog kerrie wilt toevoegen dan kan dat. Bak even aan en voeg dan scheutje voor scheutje de bouillon toe. Voeg het volgende scheutje bouillon pas toe als het vorige is gebonden door de bloem. Breng het dan aan de kook en roer de crème fraîche erdoor. Laat het dan een minuut of 10 sudderen. Voeg na 5 minuten de ontdooide doperwten toe en laat meepruttelen. Proef, breng op smaak met peper en zout en serveer het met de rijst.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

  1. Ik was je site wat aan het doornemen. Goede tip om eens naar koekenpannen van Ikea te gaan kijken. Binnenkort zijn die van mij nl. aan vervanging toe. Een lekker recept van kip kerrieragout is dit. Kerrie madras is inderdaad smakelijker en geeft meer aroma. En ja, de hoeveelheid is persoonlijk. Ik geef er ook wel Mexicomix bij. Die koop ik bij de Jumbo. De mix van doperwten, mais en rode paprika kleurt nl. mooi bij het gerecht.

    1. Dit is een favoriet hier in huis! Als het aan de kinderen ligt eten we dit wekelijks. De Ikea pannen zijn inderdaad een aanrader. Goed hoeft niet altijd duur te zijn 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge