Pastataart – recept

hoofdgerechten pasta pastataart

Deze pastataart wordt gemaakt van rigatoni en drie soorten kaas. Rigatoni is een buisvormige pasta die vergelijkbaar is met penne, ze zijn alleen wat breder en korter. Deze taart maak je in een springvorm, die van mij is 26 cm. Iets kleiner of groter kan natuurlijk ook prima, alleen moet je dan misschien de hoeveelheid pasta wat aanpassen. Het is een beetje lastig in te schatten hoeveel pasta je precies nodig hebt, maar ik heb voor mijn vorm 500 gram gekookt en ik had behoorlijk wat over. Tussen de 300 en 400 gram rigatoni lijkt dus voldoende.

Voor een taart voor 4 tot 6 personen heb je nodig:

  • springvorm
  • 300/400 gram rigatoni
  • 1 hoeveelheid bolognesesaus
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 1 bakje ricotta
  • 1 ei
  • 200 gram mozzarella

20160422_214328Bereid de bolognesesaus (let op, hier ben je wel een uurtje mee bezig). Zet dan een grote pan flink gezouten water op en breng het 20160422_214415aan de kook. Kook hierin de de rigatoni een minuut of twee korter dan op de verpakking staat, want ze moeten stevig genoeg zijn om rechtop te staan. Meng de Parmezaan door de warme pasta en laat het wat afkoelen. Meng intussen de ricotta met het ei en zet het klaar voor gebruik. Snijd de mozzarella in kleine blokjes en zet apart totdat je het nodig hebt. 20160422_21444820160422_214533

Nu gaan we bouwen! Zet de rigatonibuisjes rechtop in de springvorm. Vul hem zoveel mogelijk zodat er een stevige ondergrond ontstaat. Als de vorm goed vol zit, giet je het ricottamengsel erover. Daarna schep je de bolognesesaus erover. Neem even de tijd om de saus goed in de buisjes te duwen, hoe zorgvuldiger je dit doet, hoe mooier het eindresultaat. Strijk de saus mooi glad aan de bovenkant en zet hem dan 15 minuten in de oven die voorverwarmd is op 200°C. Na een kwartier haal je hem uit de oven en verdeel je de mozzarella erover. Dan gaat hij nog een kwartier in de oven. De kaas is nu helemaal gesmolten en het is belangrijk dat je hem na de oventijd even een minuut of 10 laat staan zodat de kaas weer wat kan uitharden, anders heb je pastasoep. Ook lekker, maar niet de bedoeling. Ga na de 10 minuten rusttijd met een mes langs de buitenkant van de taart om het voorzichtig los te snijden van de ring en haal dan rustig de ring van de springvorm. Als het goed is blijft hij nu mooi staan en kun je hem in punten snijden. Tataaaaah pasta bolognese 2.0!20160422_214735Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

5 comments

  1. Pasta, taart, kaas en een heerlijk recept! Life is so good………… Deze komt ook op de to-cooklist en ook met emergencystip. Maar waar koop ik hier in Assen ricotta? Of ik kijk met mijn neus (wat voor mij geen uitzondering is) of het is in Assen niet te koop. Het liefst natuurlijk die ricotta zoals je die in Italië koopt, maar oké we wonen in Nederland, in een bakje mag ook. Maar kan ik de ricotta anders vervangen door…………..

  2. Oh, daar………..Nou, kan deze taart ook gemaakt worden. Ik zal er in ieder geval tijd voor uittrekken. Bedankt voor je antwoord. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge