Sticky balsamico drumsticks met gebakken rijst

Voor dit gerecht heb ik de drumsticks gebruikt van kookeenkip.nl. Een lekker stukje kip, met flink wat vlees eraan. Het viel vooral op dat ze zo’n stuk groter zijn dan de supermarkt drumsticks. Het is een vrij eenvoudig recept, eigenlijk gooi je alles behalve de rijst en de groente die je erbij serveert, tegelijk in een hapjespan


Drumsticks

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 8 drumsticks
 • 250 milliliter water
 • 125 milliliter balsamicoazijn
 • 80 milliliter sojasaus
 • 3 eetlepels bruine suiker
 • 3 teentjes knoflook (fijngesneden of uitgeperst)
 • 2 theelepels verse gember, fijngesneden
 • 3 lente-uitjes
 • 1 rode peper (zonder zaadjes en zaadlijsten)
 • 2 theelepels verse gember, fijngesneden
 • 350 gram rijst
 • 800 gram verse groente (bijv. sperziebonen of peultjes)

Kook de rijst ruim van tevoren. Rijst bakken gaat het beste met afgekoelde gekookte rijst. Ik zet het na het koken meestal in een vergiet (zodat het kan uitlekken) in de pan met een deksel of aluminium folie erover op het aanrecht tot ik het nodig heb.

Doe het water, de balsamico azijn, de soja saus, de bruine suiker, de knoflook en de gember in een hapjespan en roer even goed door elkaar. Leg de drumsticks erin, zorg daarbij dat ze niet teveel over elkaar heen liggen. Zet de pan op het vuur en breng de saus aan de kook. Zet het vuur iets lager als het kookt, maar laat het goed pruttelen, want het vocht moet grotendeels verdampen. Doe dus geen deksel op de pan. Draai de drumsticks regelmatig om met een vleestang. Snijd intussen de rode peper fijn en de lente-ui in ringetjes. Bak dit samen met de gember in wat olijfolie in de koekenpan waarin je de rijst gaat bakken. Voeg na een paar minuutjes de rijst toe en schud regelmatig om. Kook intussen ook de groente die je erbij wilt serveren gaar. 

Na een minuut of 25 is het vlees gaar en de saus behoorlijk ingedikt. Schep de rijst op een bord en leg er per persoon 2 drumsticks op de rijst. Lepel er wat saus over en geef de groente erbij. 


Gebakken rijst

Drumsticks bakken

Balsamico kip met gebakken rijst en sperziebonen

Je kunt hiervoor ook heel goede andere delen van de kip gebruiken, zoals kipkarbonades of kippendij. Als je kipfilet wilt gebruiken raad ik aan om aan de saus nog wat extra vet toe te voegen. Het filetvlees is erg vetarm en de saus heeft wel wat vet nodig om sticky te worden.

Ik heb er gekookte sperziebonen bij gedaan, maar je kunt ook heel goed kiezen voor een andere groente.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.