Witlofstamp met noten en gestoofde speklap

Witlof stamppot

Witlof kun je op allerlei manieren eten, maar het leent zich ook heel goed voor een stamppotje. Zonder het speklapje heb je een heerlijke volwaardige vegetarische maaltijd.

Voor 4 personen heb je nodig:


Witlof

Witlof

Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en spoel ze af. Doe ze in een pan met een beetje zout en water. Verhit in een braadpan of hapjespan een klont boter en bak de speklapjes aan beide kanten aan tot er een bruin kleurtje op zit. Snijd de witlof in stukjes en snipper de uien. Haal het vlees uit de pan en fruit in het achtergebleven bakvet de uien. Doe dan de speklappen terug in de pan met de honing, de tijm en het water en laat het op laag vuur ongeveer 25 minuten stoven. Breng dan de aardappelen aan de kook en kook ze gaar in 15 tot 20 minuten. Giet ze af en stamp ze met een stamper fijn met de crème fraîche, een klontje boter en zoveel (opgewarmde) melk als nodig is om een mooie puree te krijgen. Breng op smaak met peper en zout. Roer dan de fijngesneden witlof en de noten erdoor. Ik vind het lekker om grote noten te eten, maar je kunt ze ook wat fijner hakken. Schep de stamppot op het bord en leg er een speklapje op. Schenk er een beetje van de jus over.


Speklapjes

Speklapjes

Witlofstamppot met noten

Witlofstamppot met noten

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge