Hippe vegetarische hutspot met geroosterde noten

De herfst komt er weer aan mensen! Tijd om onze focus te gaan leggen op meer binnenactiviteiten en het thuis gezellig maken. Eten is daar wat mij betreft een hele belangrijke factor bij. Zoals ik 's zomers het liefst buiten eet, trek ik als de regen tegen de ramen klettert, graag de gordijnen vroeg dicht. Kaarsjes aan en lekker uitgebreid tafelen. Hoewel ik enorm van de zomer houd vind ik dit ook altijd wel weer fijn. Zodra het eind september/begin oktober is, krijg ik als vanzelf ook weer trek in stamppotten.

Hippe hutspot

Mijn eerste stamppot van dit seizoen is een hutspot geworden. Nou vind ik hutspot echt iets van vroegàh, met een receptuur waar niet veel aan te sleutelen valt. Totdat ik ergens las over een stamppot van in de oven geroosterde groentes. En toe dacht ik: dat moet met hutspot natuurlijk ook gewoon kunnen. En dat bleek inderdaad heel goed te kunnen. Het resultaat is deze hippe hutspot die in de basis vegetarisch is. In plaats van vlees heb ik er geroosterde noten door gedaan. Dat zorgt voor een heerlijk bite en voegt qua smaak echt wat toe. Als je wilt kun je er natuurlijk gewoon ook een lekkere gehaktbal bij maken. 

Het volledige recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag!

 

Hippe hutspot met geroosterde hazelnoten

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollandse pot, Vegetarisch
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 40 minutes
Totale tijd: 55 minutes
Porties: 4 personen

Hutspot vind ik altijd wat ouderwets, maar als je het op deze manier klaarmaakt is het weer helemaal nieuw en van nu. 

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe het venkelzaad in een vijzel en kneus de zaden. Schep er dan 4 el van de olie en het zeezout door. Breng op smaak met peper.

  2. Schrap de wortels en snijd in de lengte in kwarten. Snijd de kwarten in stukken van ongeveer 3 centimeter. Pel de uien en snijd ze kwarten. Snijd de kwarten nog een keer doormidden, zodat je per ui 8 stukken hebt. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van 3 centimeter. Kneus de ongepelde tenen knoflook met de platte kant van een mes. Doe de aardappelen, groenten en knoflook in de grote ovenschaal en schep de venkelolie erdoor. Meng het goed met elkaar. Zet de ovenschaal in de oven en bak ongeveer 40 minuten. Schep het mengsel af en toe om. 

  3. Meng de hazelnoten met de rest van de olie en doe dan de kaneel en de kerrie erdoor, meng goed. Schep dit mengsel in een kleine ovenschaal en rooster de noten ongeveer 10 minuten in de oven. Schep ze halverwege om. Haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen. 

  4. Haal de groenten uit de oven en pel de knoflook (die nu heerlijk geroosterd en geurig is). Stamp de groenten en knoflook grof door elkaar. Meng dan de boter en melk erdoor en stamp nog even. Breng het gerecht verder op smaak met peper en eventueel nog wat zout. Schep het op borden en bestrooi het met de geroosterde hazelnoten. 

Notities

Dit is een vegetarisch recept, maar als je wilt kun je er natuurlijk gewoon een heerlijk gehaktbal bij maken.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Dit vind je vast ook leuk

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge