Gevulde speculaas rol

De zondag van het Sinterklaas weekend is bij uitstek geschikt om eens lekker te bakken. De geuren uit de oven lokken alle huisgenoten gegarandeerd richting keuken en een uurtje koffie/thee/chocolademelk & gezinstijd is geboren. Daarna kan iedereen weer met hernieuwde energie aan de surprises en gedichten!

Voor dit recept kun je uiteraard kant en klare amandelspijs gebruiken, maar het is erg leuk om het eens zelf te maken. Veel lekkerder en zonder toegevoegde zooi. Het recept heb ik hieronder voor je opgeschreven. Voor dit recept rol je het deeg rond het spijs en en plat je de rol een beetje af. Als de rol uit de oven komt, zakt het tijdens het afkoelen nog een beetje uit, dus maak de rol niet te plat. 

Het volledige recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag. 

 

bakken - koek gevuld speculaas

Rol van gevuld speculaas

Gang: Patisserie
Keuken: Hollandse pot
Voorbereiding: 30 minutes
Totale tijd: 30 minutes
Porties: 10 stukken
Auteur: Out mijn Keuken

Het grootste voordeel van de Sinterklaastijd: gevuld speculaas! Deze is met homemade amandelspijs.

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Het deeg kun je geheel met de hand kneden. Ik meng alle ingrediënten vaak in de keukenmachine en kneed dan alles even goed door. Doe je het met de hand, maak dan een bultje van de bloem en maak daarin een kuiltje. Doe in het kuiltje de melk, de bakpoeder, de speculaaskruiden, de basterdsuiker en de boter. Voeg dan beetje voor beetje de bloem toe en kneed het tot een soepel deeg. Doe je het met de machine, dan kun je gewoon alles bij elkaar gooien en pulsen totdat alles goed gemengd is. Daarna nog even goed doorkneden met de hand. Rol het uit tot een rechthoekige plak, verpak het deeg in plastic folie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.
  2. Maak het amandelspijs (zie recept hieronder) en vorm er een rol van met dezelfde lengte als het deeg. Verpak het in plastic folie en leg het een kwartier in de koelkast.

  3. Verwarm de oven voor op 175°C en kluts een eitje los in een bakje. Leg de amandelspijs op het deeg en rol het deeg om de spijs heen. Snijd het overlappende deeg weg en plak de uiteinden tegen elkaar aan met wat ei. Rol het deeg om tot de naad aan de onderkant ligt en leg de rol op een met bakpapier beklede bakplaat. Rol er met de deegroller even overheen, zodat de rol ovaal is. Smeer hem in met het geklutste ei en versier hem met de halve amandelen. Besmeer ook de amandelen met ei. Schuif de plaat in de oven en bak de speculaas ongeveer 45 minuten.

Amandelspijs

Gang: Bakken
Voorbereiding: 5 minutes
Totale tijd: 20 minutes
Porties: 500 gram
Auteur: Out mijn Keuken

Homemade amandelspijs

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Doe het amandelschaafsel met de suiker in de keukenmachine en maal het fijn. Voeg het eiwit en het ei toe en maal het tot smeuïge massa. Verpak het in plastic folie en leg het een kwartier in de koelkast om op te stijven.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge