Vorige week schreef ik al iets over de Kaas van Kees. Ik had er een lekkere tosti mee gemaakt. Het recept vind je hier terug. Vandaag vind je hier het recept voor een heerlijke kaassoufflé, ook gemaakt met kaas van Kees. Een keessoufflé dus eigenlijk.
Neeeee, het is niet zo'n gefrituurde snackbarhap, maar zo'n prachtig gerezen en luchtig Frans bijgerecht uit de oven. Het is verrassend eenvoudig om te maken. Haal wel de hele familie erbij als het uit de oven komt, want dan is hij het meest spectaculair. Daarna zakt hij iets terug, maar is hij nog steeds prachtig en vooral: heerlijk! Ik heb gemerkt dat een grote soufflévorm lastig te krijgen is momenteel. Kennelijk zijn soufflés niet hip op dit moment. Je kun ook prima eenpersoons soufflévormpjes gebruiken, bijvoorbeeld deze van de Hema, pas dan de oventijd aan naar ongeveer 15 tot 20 minuten.
Het volledige recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag!
Kaassoufflé
Voor deze heerlijke kaassoufflé heb ik de gerijpte kaas van Kees gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook een andere kaas gebruiken
Ingrediënten
- 30 gram roomboter
- 30 gram bloem
- 250 ml melk verwarmd
- 4 grote eidooiers
- zout
- peper
- snufje nootmuskaat
- 5 grote eiwitten
- 90 gram kaas (bijv. Kees gerijpt) of gruyère of Goudse belegen
Verder nodig
- 1 grote soufflévorm
of
- 4 eenpersoons soufflévormpjes
Werkwijze
Verhit de oven voor op 200°C. Smelt de boter in een pannetje en voeg dan in 1 keer de bloem toe. Roer dit stevig door en laat de bloem een minuutje al roerend garen. Haal dan de pan van het vuur, voeg de hete melk toe en klop het met een garde tot een gladde saus. Zet het pannetje dan weer op het vuur en laat de saus even pruttelen.
Voeg dan één voor één de eidooiers toe en roer steeds goed door. Voeg de volgende pas toe als de vorige helemaal is opgenomen. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een snufje zout goed stijf. Roer nu een kwart van de stijve eiwitten door de saus. Roer ook de kaas (geraspt of in kleine stukjes gesneden) hierdoor. Houd van de kaas een beetje achter. Spatel dan voorzichtig de saus door de rest van de eiwitten. Roer zo weinig mogelijk, want het moet een luchtig mengsel blijven, maar het moet wel goed door elkaar gemend worden.
Vet een soufflévorm (of 4 eenpersoons soufflévormpjes) in met boter. Giet de saus in de vorm en strijk de bovenkant van de saus glad. Strooi de overgebleven kaas erover en schuif de vorm in de oven. Gebruik je 4 losse vormpjes, plaats ze dan op een bakplaat, dan kun je ze makkelijker in en uit de oven halen.
Draai de temperatuur van de oven iets terug (naar 190°C) en laat de soufflé 25 tot 30 minuten bakken. Hij is klaar als hij mooi gerezen is en goudgeel van kleur is.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.