Fryske sipelsop – Friese uiensoep met droge worst en nagelkaas

recept Friese uiensoep

 

Gisteren schreef ik een artikel over mijn geboortestreek, Friesland. De oranjekoek staat inmiddels vast op je kook bucketlist. Vandaag een tweede Fries recept: sipelsop oftewel uiensoep. Wat deze uiensoep precies Fries maakt? De Friese droge worst en de Friese nagelkaas. Ben je geen fan van de scherpe uiensmaak? Geen nood, want de uien worden door het koken heel lekker zacht (bijna zoetig) van smaak. Het combineert fantastisch met de nagelkaas en de zoutige droge worst. Gewoon eens proberen!

 

streekgerechten Friesland recept Friese uiensoep

Fryske sipelsop Friese uiensoep

Gang: Hoofdgerecht, soepen
Keuken: Friesland
Voorbereiding: 20 minutes
Kooktijd: 50 minutes
Totale tijd: 1 hour 10 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

De Friese variant op de klassieke Franse uiensoep

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Pel en snijd de uien in grove stukken. Hak de knoflook fijn. Smelt de boter in een ruime soeppan en fruit hierin de uien en de knoflook totdat de uien goudgeel zijn. Pas op voor aanbranden. 

  2. Giet vervolgens het bier erbij, laat het rustig aan de kook komen en voeg dan de bouillon toe. Laat dit op laag vuur ongeveer 45 minuten rustig pruttelen. Voeg daarna wat gedroogde tijm toe en proef of het nog zout en peper nodig heeft. Doe als laatste de in stukken gesneden droge worst toe.

  3. Verwarm intussen de oven voor op 180°C en snijd het stokbrood of de pistoletjes in dikke plakken. Beleg de stukjes brood met de nagelkaas. Schenk de soep in ovenbestendige kommen en leg er 1 of 2 van de met kaas belegde stukjes brood in. Schuif de kommen in de oven en laat de kaas smelten. Na zo'n 10 minuten is de soep helemaal klaar. 

Notities

Pas op: de soep is erg heet als hij uit de oven komt!

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn gemaakt door Esther Out voor Out mijn Keuken.
©Outmijnkeuken.nl

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge