Nieuwe hotspot in het Noorden: Vapiano Groningen

Opening Vapiano Groningen

Groningen heeft er sinds vorige week een hotspot bij! Op het hoekje van de Poelestraat is een prachtig pand neergezet waarin restaurantketen Vapiano haar grootste vestiging in Nederland heeft gevestigd. Vapiano Groningen is 1300 vierkante meter groot en heeft 470 zitplaatsen. Voor de echte hotspot moet je naar boven, naar het fantastische dakterras met uitzicht op de Martinitoren. De achterkant van het pand grenst aan de toekomstige Nieuwe Markt (op de plaats van de oude Naberpassage) waaraan nog druk wordt gewerkt. 

Vapiano Groningen dakterras
Dakterras Vapiano Groningen
Wat is Vapiano precies?

Vapiano is een restaurant concept van Duitse origine. De eerste vestiging werd geopend in 2002 in Hamburg en sindsdien heeft het zich over de hele wereld verspreid. Inmiddels zit Vapiano in 30 landen en zijn er ruim 130 vestigingen. Overal wordt min of meer hetzelfde concept uitgerold, met hier en daar een concessie aan plaatselijke gewoonten of gebruiken. In alle vestigingen vind je de kenmerkende lange eikenhouten tafels waar je met familie en vrienden aan kunt schuiven in een informele sfeer. 

Het eten

Maar het gaat natuurlijk uiteindelijk allemaal om het eten, in dit geval Mediterraans eten. Er is geen bediening. Je kunt langs de counters lopen en je bestelling rechtstreeks bij de koks doen. Zij maken ter plekke je bestelling klaar en je kunt dus ook direct je voorkeuren aangeven. Op iedere tafel staat een kruidentuintje waarmee je je gerecht eventueel nog verder op smaak kunt brengen. Duurt de bereiding wat langer, dan krijg je een piepertje mee en die waarschuwt je als je gerecht klaar is. De pasta wordt dagelijks vers gemaakt en in de juiste hoeveelheid in zakjes gedaan. In de speciale snijkeuken worden alle groenten e.d. vers gesneden en klaargezet voor gebruik. Ook het pizzadeeg, pesto's en sausen worden dagelijks zelf vers bereid.  Jammer om te horen vond ik dat de overgebleven pasta aan het einde van de avond weg wordt gegooid en dat er de volgende dag weer verse wordt gemaakt. Perfect dat je elke dag verse pasta wilt aanbieden, maar met de restjes die anders weggegooid worden is vast wel iemand blij te maken. 

Wat staat er zoal op de kaart?

De kaart is Mediterraans. Je vind er dus antipasti, soepen, pasta, risotto, pizza, insalata en dolci. Wat me opvalt is dat er op de pastakaart negen vegetarische keuzemogelijkheden staan, terwijl er maar zeven vleesvariaties en vier visvariaties op de kaart staan. Dikke duim omhoog, want de vegetariërs onder ons komen er in veel restaurants vaak bekaaid vanaf. Ook de pizzakaart biedt maar liefst zes vegetarische keuzemogelijkheden, top! De pizza vond ik trouwens ook bijzonder smakelijk. Niet overdreven vol gegooid met van alles (waardoor je van dat alles eigenlijk niets meer proeft) en een mooie dunne bodem die naar beneden klapt als je de punt oppakt. Vreselijk onhandig eten, maar precies zoals ik het lekker vind.

Eigen productlijn

wijnen van Vapiano

Vapiano heeft in samenwerking met LFE een eigen wijnlijn samengesteld. Naast een Cava bevat de lijn twee rode, drie witte en twee roséwijnen. Naast de wijnen hebben ze ook een eigen ijsthee lijn met vier smaken waarvan er één volledig suikervrij is. 

ijsthee lijn van vapiano

Binnenkort begint de vestiging in Groningen overigens ook met een afhaal- en bezorgservice. De bestellingen worden dan op elektrische vervoermiddelen voor een klein bedrag bij je thuis afgeleverd, of je kunt het zelf komen halen.

Vapiano take away & delivery
Take away & Delivery deur naast de hoofdingang

 

Conclusie

Groningen is met Vapiano een mooie ontmoetingsplek rijker. Je kunt er lekker en informeel eten voor niet al te veel geld (de pizza's en pasta's zijn allemaal onder de €10,00) en als je op een mooie dag een plekje op het dakterras kunt bemachtigen, zou ik er gewoon de hele dag niet meer weg gaan! Verwacht geen culinaire hoogstandjes, maar voor lekkere en eerlijke Mediterraanse kost kun je hier prima terecht. Ik vind het geen plek om romantisch met je lief te gaan eten, daarvoor zoek ik toch wat meer knussigheid en intimiteit, maar dat kan aan mijn leeftijd liggen ... Het is wel een ideale plek om met vrienden en familie af te spreken. En dat ga ik dan ook zeker nog wel eens doen!

En, lijkt het je wat? Mocht je gaan of geweest zijn, laat het me dan even weten. Ik vind het erg leuk om te horen wat jullie ervan vinden!

Dit artikel bevat mijn persoonlijke indruk en mening. Onthoud dat die van jou heel anders kan zijn en laten we dat respecteren van elkaar 😉
Foto's en teksten zijn gemaakt door Esther Out voor Out mijn Keuken
©Out mijn Keuken 2017

Dit vind je vast ook leuk

3 comments

  1. Ik ben er toevallig gisteren wezen eten. Het ziet er inderdaad heel mooi uit en dat dakterras is echt heel chil. Maar ik ben nog niet overtuigd. Ik heb voor het eerst het eten terug moeten sturen, dit omdat het echt niet te eten was (veel te veel peper, te weinig in andere smaak en grote stukken verbrande knoflook). De manager was het hier helemaal mee eens en regelde een vervangende maaltijd (heel netjes!). De vervangende maaltijd was wel een stuk beter. Maar als ik het eten vergelijk met bijvoorbeeld de pastafabriek (ook in groningen), dan moet ik toegeven dat het bij de Pastafabriek allemaal net wat lekkerder is, meer smaak heeft en er minder olie door het eten zit waardoor het gewoon veel lekkerder is. Zeker als je de prijs vergelijkt zal ik toch eerder voor de pastafabriek gaan. Namelijk wat goedkoper dan de Vapiano. Hopelijk zij het wat opstart probleempjes bij de Vapiano;). Maar hun dakterras is wel echt heel chil dat dan weer wel! Mischien dat ik over een tijdje nog een keer ga kijken hoe het dan is en dan mijn definitieve oordeel kan geven.

    1. Leuk dat je geweest bent. Laten we hopen dat het opstart problemen zijn inderdaad. Ik ga het over een paar weken nog eens proberen want zo’n openingsavond is natuurlijk niet representatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.