10 Praktische kooktips van Out mijn Keuken

10 praktische kooktips

Tip 1:

Koekt bij jouw ook altijd de melk aan als je het kookt? Probeer dit eens: spoel je pannetje om met koud water en laat er een klein filmpje water instaan. Doe dan de melk erbij. Breng het op halfhoog vuur rustig aan de kook en roer regelmatig goed over de bodem, bij voorkeur met een siliconen of houten spatel.

Tip 2:

Was je van plan te gaan bakken, maar ben je vergeten de boter uit de koelkast te halen? Als je de boter raspt is het in no time zacht en op kamertemperatuur. Heb je juist echt harde boter nodig? Leg het pakje dan even in de vriezer.

Tip 3:

In veel Oosterse gerechten wordt verse gember gebruikt. Je hebt alleen nooit zo’n hele wortel nodig. Bewaar de gemberwortel in de vriezer en rasp er per keer af wat je nodig hebt. Zo heb je veel langer plezier van de verse gemberwortel.

Tip 4:

Heb je verse kruiden over? Doe de hele takjes dan in een flesje en giet er wat goede olijfolie op. Zo maak je je eigen kruidenolie. Je kunt de kruiden ook fijnsnijden en in een ijsblokjes vorm doen. Giet er wat olie op en vries het in. Als je gaat bakken kun je het blokje zo in je pan gooien.

Tip 5:

Als je eieren breekt springt er regelmatig een stukje af dat in je eieren terecht komt. Het is een heel gedoe om zo’n stukje er met je vingers uit te vissen. Als het het met een halve eierschaal doet, vis je het er zo uit.

Tip 6:

Weet je niet zeker of je eieren nog vers zijn? Vul een pan of kom met water en leg het ei erin. Zakt het naar de bodem en blijft het daar liggen? Dan is je ei kakelvers. Blijft het wel onder water maar gaat het overeind staan? Dan heb je een ei dat je nog prima kunt eten, maar dat niet meer kakelvers is. Komt je ei boven drijven, dan is het tijd om het weg te gooien.

Tip 7:

Als je knoflook gaat pellen, plet het teentje dan met de platte kant van een mes. Op die manier hoef je niet te pielen, maar laat het ‘jasje’ van de knoflook makkelijk los.

Tip 8:

Heb je een prachtige taart of cake gebakken, wordt het een ravage als je probeert er stukken van te snijden! Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het een goed idee om een goed scherp mes te gebruiken en deze voordat je gaat snijden te verwarmen onder een hete kraan. Veeg hem even snel droog en je mes gaat als boter door je taart.

Tip 9:

Tranenvrij uien snijden is onmogelijk… je kunt het wel heel erg verminderen. Als je uien gaat snijden komt er een zwavelachtig gas vrij. Dit gas reageert op vocht (dus ook het vocht in je ogen) en daardoor ontstaat een bijtend zuur. Hoe meer je gaat tranen, hoe meer zuur er dus ontstaat. Door de ui een half uurtje voordat je gaat snijden in de koelkast te leggen komt er minder van het zwavelachtige gas vrij. Ook snijden met een nat mes (zodat het gas een reactie aangaat met het vocht op je mes) wil wel eens helpen.

Tip 10:

Heb je toch een aangekoekte pan? Zet het dan met water op het vuur en breng het aan de kook. Los er een vaatwastablet in op en laat het even pruttelen. Na een tijdje veeg je zo de vieze laag eruit.

Heb je zelf nog leuke tips & trics of andere handigheidjes? Deel ze hieronder in de ‘comments‘. Vind ik leuk!

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

  1. iets laten aanbranden? Hete pan met deksel er op met de bodem in koud water zetten.Heel veel geknetter later is je pan afgekoeld en maak je hem makkelijk schoon.

    BBQ rooster schoon zonder schrobben? De roosters in een vuilniszak doen met een kopje ammonia. Zak dichtknopen en minimaal 12 uur laten zitten. Rooster afspoelen en schoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge