How to | brandnetelthee zelf maken

brandnetelthee zelf maken
Brandnetelthee zelf maken; workshop

Een paar weken voor de zomervakantie was ik aanwezig bij een wildpluk workshop die werd georganiseerd ter ere van de nieuwe biologische theesmaken van Celestial Seasonings. De workshop werd gehouden in het Beatrixpark in Amsterdam onder leiding van Edwin Florès van Casa Foresta. We slenterden met camera's en notitieblokjes achter Edwin aan en hingen stuk voor stuk aan zijn lippen. Bijzonder om te horen hoeveel planten om ons heen eetbaar zijn en schokkend hoe weinig ik daarvan weet. Weer iets voor op mijn 'to learn' lijstje .... zucht. 

 

Brandnetelthee zelf maken; het plan

Zoals gewoonlijk ontsponnen zich vervolgens weer allerlei wilde plannen in mijn hoofd over wat ik met mijn vers vergaarde kennis wilde gaan doen. Negentig procent van die plannen konden zo weer de prullenbak in want: geen tijd, geen geschikte tuin, geen groene vingers, te weinig kennis .... you name it. Ik heb mezelf tot de orde weten te roepen en een doable plan gemaakt: brandnetelthee en zelfs dat plan kon pas na de vakantie ten uitvoer worden gebracht. Maar ... het is gelukt. Ik heb Asser brandnetelthee gemaakt van vers geplukte en vervolgens gedroogde brandneteltoppen uit het Asserbos. 

Brandnetelthee

Brandnetelthee zelf maken; wil je het ook eens proberen?

Mijn brandnetelthee was verrassend lekker en ik lees overal dat brandnetels zo gezond voor je zijn. Het zou zuiverend werken en er zou veel vitamine C inzitten. Of dat zo is weet ik niet, maar in dit geval durf ik wel te zeggen: baat het niet dan schaadt het niet. Wil je het ook eens proberen? Er zijn verschillende manier om van brandnetels thee te maken, ik heb de droogmethode gebruikt. Het gaat als volgt:

brandnetelthee
1. Ga op zoek naar een bosje brandnetels waar verse, jonge scheuten aanzitten. Doe handschoenen aan (want prik) en pluk de toppen uit de planten. Pluk ze op hoogte en niet te laag bij de grond (want plassende honden)

brandnetelthee
2. Was de toppen zorgvuldig. Draag hierbij handschoenen (want nog steeds prik) en leg ze op een natte theedoek. Kneus de planten met de achterkant van een pollepel of knijp ze met je (gehandschoende) handen kapot. Wikkels ze in de natte doek en laat ze een tot twee dagen 'rotten'

Brandnetelthee zelf maken
3. Verwarm je oven op 60°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de brandnetels erover. Schuif de plaat in de oven en laat zeker een uur (maar waarschijnlijk langer) drogen in de oven met de deur op een kier. De bladeren moeten verpulveren tussen je vingers, dan is het klaar. Doe de verpulverde brandnetels in een afsluitbaar potje of zakje en klaar is je thee.

Brandnetelthee zelf maken

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
*De foto van de wildpluk workshop en de product foto van Celestial Seasonings zijn aan de pers beschikbaar gesteld
Overige foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge